Eesti Pank: WTO ummik eurot edasi ei lükka

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) Genfi kõneluste ummikusse jooksmine on maailma majandusele ja eelkõige vaeseimatele riikidele kahjulik, aga Eesti euroga liitumise väljavaateid otseselt ei mõjuta.


«Eesti lähiaastate inflatsioonile ja euroalaga ühinemise väljavaadetele me WTO läbirääkimiste järjekordse vooru katkemisest otsest mõju ei oota,» sõnas rahvusvaheliste ja avalike suhete osakonna juhataja Tanel Ross Postimees.ee'le.

«Põhimõtteliselt võiks aga põllumajandustoodete senisest vabam turg pikemas perspektiivis suurendada tootmismahtusid ja seeläbi ka mõjutada hindu maailmaturul,» märkis Ross.

Kaotavad vaeseimad riigid

Ross ütles Postimees.ee'le, et WTO läbirääkimiste nn Doha ringi järjekordse vooru ebaõnnestumise tõttu kannatavad kõige enam maailma arenevad riigid.

«Kuivõrd läbirääkimiste üks põhiküsimusi oli põllumajandustoodete kaubandusele kehtivate tõkete alandamine, siis kaotavad seetõttu nii toidukaupade eksportijad (eelkõige Ladina-Ameerikas) kui ka importijad (suur osa kõige vaesemaid riike),» rääkis Ross.

Toiduvaidlused pärsivad teisigi majandusharusid

«Samuti on kahetsusväärne, et põllumajandusbloki ummikseisu tõttu ei suudeta vähendada olemasolevaid piiranguid ka teenuste ja tööstuskaupade maailmaturul,» sõnas Ross.

Rossi hinnangul on WTO läbirääkimiste katkemine ülimalt kahetsusväärne nii maailma majanduse üldise arengu seisukohalt - sest kaubavahetuse ja
investeeringute kasv kiirendaks majanduse arengut kogu maailmas - kui ka
praegusel ajahetkel, mil raskused maailma finantsturgudel ja kasvu aeglustumine suurendavad protektsionistlike ja avatud majanduse vastaste survegruppide mõju kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles