Saksa ajakiri kahtleb Eesti pääsemises eurotsooni

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Banki kaksiktornid Frankfurdis
Deutsche Banki kaksiktornid Frankfurdis Foto: SCANPIX

Saksa ajakiri Der Spiegel avaldas loo, milles tsiteeritud majandusinimesed kahtlevad Eesti ja ka teiste Ida-Euroopa riikide pääsus eurotsooni.


Deutsche Banki ökonomist Gunter Deuber ütles Spiegelile, et formaalsete nõudmiste kõrval tuleb Euroopa Liidul hinnata eurotsooni pürgivate riikide tegelikku sobivust. Deuber arvas, et kui uusi pürgijad nõrgalt inspekteerida, siis pääseb taas mõni Kreeka-sarnase finantsolukorraga riik eurotsooni. Deuberi sõnul ootab Ida-Euroopa riike tagaukse blokaad

Kieli majandusinstituudi ökonomist Rolf Langhammer ütles, et Kreeka kriisi pärast kasvavad pinged ja närvilisus vanades eurotsooni riikides. Langhammeri sõnul finantsturud ei mõistaks, miks oli vaja kaasata kriisi haripunktil uusi riike eurotsooni.

Probleemide põhjusena näeb väljaanne Kreeka laenuraskusi ja seda, et kreeklased võltsisid omal ajal statistikat eurotsooni pääsu nimel.

Spiegeli ajakirjanik märgib, et Eesti on täitnud kõik Maastrichti kriteeriumid ja on valmis liituma eurotsooniga 2011. aastal. Tema sabas ootavad oma pääsu Leedu ja Läti. Spiegel viitab ka trikitamisele, mida Eesti valitsus on teinud eelarvepuudujäägi ohjamiseks ehk riigiettevõtete erakorralistele dividendidele.

Ka Bulgaarial on aastal 2013 võimalus liituda euroalaga ning ka Bulgaaria on väga mures, et naabri probleemide pärast võiks eurotsooni pääsemine muutuda senisest keerukamaks.

Samas loos ütleb Leedu peaminister Andrius Kubilius, et kaheprotsendine avaliku sektori kärbe oleks ühele Balti riigile nagu puhkus.

Kreeka kava oma valitsussektori väljaminekuid kärpida suure laenukoormuse pärast on aga vanas Euroopas tekitanud suurt segadust, et mitte öelda paanikat.

Kubilius lisas, et eurotsooni pääsule lisatingimuste seadmine oleks jäme viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles