Vitsur: võlakirjaga turule tulek tähendaks liigset riski

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majandusekspert Heido Vitsut ütles Ivar Raigi ja Jüri Tamme tänases Postimehes välja käidud idee kohta riiklike võlakirjade kasutuselevõtuks, et see tähendaks praegu mittevajalikku riski.


«Võlg on võlg. Ja kuna me ei tea, millise intressiga turg võlakirjad vastu võtaks, siis tähendaks see praegusel euro jaoks otsustaval ajal mittevajalikku riski,» hindas Vitsur.

Ta lisas, et meil on nagunii kolme protsendi riigivõla limiit täis ja rohkem laenata pole võimalik. Tulevikus tuleks aga võlakirjade väljalaskmine mujalt laenamise asemel ühe variandina kõne alla. «Ega muidu vahet pole, kas laenata või emiteerida võlakirju, see on rohkem maitseküsimus,» märkis ekspert.

Kuna riiklike võlakirjade emiteerimine on igal juhul riskantne, sest nende intress pole teada, siis nägi Vitsur selles ohtu Maastrichti kriteeriumi täitmisele. Ta lisas, et eelarve on meil kolme protsendi piires nagunii juba tasakaalu viidud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles