Madal hinnaprognoos sunnib viljakasvatajaid külviplaane muutma

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuu viljapõld.
Augustikuu viljapõld. Foto: Kady-Kairit Kerve

Hiljuti Baltic Agro korraldatud infopäeval käinud Saaremaa viljakasvatajad said kuulda ärevaks tegevat uudist, et viljahinnad tõotavad ka sel aastal jääda madalseisu, samal ajal kui väetisehinnad lähevad juba üles.

Valjala viljakasvataja Kaido Kirst ütles Oma Saarele, et kehvad uudised sunnivad viljakasvatajaid oma külviplaane niipalju kui võimalik ümber vaatama, sest näiteks odraga jääb sel aastal kindlasti miinusesse.

«Õnneks külvikorra järgi läheb mul sel aastal palju maad rapsi alla, sest kui mingit ilmakatastroofi ei tule, siis üldiselt peaks rapsiga kasumisse jääma,» lausus Kirst, kelle sõnul on rapsi hind praegu teiste kultuuridega võrreldes soodsam.

Kaido Kirst lisas, et ka mitmed teised viljakasvatajad vaatavat kuuldavasti oma esialgsed plaanid ringi, et suurendada külvipinnas rapsi osakaalu.

Kirst ise kavatseb suure osa saagist müüa tänavu fikseeritud hinnaga. «Arvan, et panen poole saagist juba üsna varakult lukku,» lausus ta.

Orissaare taluniku Aarne Põri sõnul temal plaanide muutmiseks eriti mängumaad ei ole, sest esmalt tuleb ikkagi lähtuda külvikordadest. Siiski on Põri võimaluse piires korrektuure külviplaanis teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles