Vaher: meie seadus vähendab Tallinna Vee tariifi veerandi võrra

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu parlamendisaadik Ken-Marti Vaher lubas täna, et monopolide ohjeldamise seaduse peaks vähendama Tallinna Vee tariifi umbes veerandi võrra ning paljude soojatootjate hinda ligi kümnendiku võrra.

«Seadus paneb monopolidele tulukusele ranged piirmäärad ning konkurentsiametile täieliku kontrolli kõigi soojatootjate ja suuremate vee-ettevõtjate ning sunnib monopole tootmishindade alanemise korral hindu langetama,» ütles Vaher.

Tema hinnangul peaks nimetatud seaduse vastuvõtmine vähendama lisaks ka paljude soojatootjate hinda ligi kümnendiku võrra.

«Praegu pelgalt Tallinna linnavalitsusega oma hinda kooskõlastava Tallinna Vee puhaskasum 2008. aastal oli 41 protsenti käibest ning pealinna vee-ettevõtte investeeritud varade tootlikkuseks on kujunenud ligi 20 protsenti,» ütles Vaher.

Ta lisas, et Euroopas levinud põhimõtete kohaselt peaks Tallinna Vee taolise suurmonopoli põhjendatud tulukus ehk tootlikkus olema 7-8 protsenti.

IRLi, Reformierakonna ja Erakonna Eestimaa Rohelised algatatud monopolide ohjeldamise seaduse eelnõu läbis täna riigikogus esimese lugemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles