Skandinaavia huvi Balti ettevõtete vastu on suur

, LHV Panga analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti.
Eesti. Foto: LHV

Veebruaris Balti aktsiaturgude tõusuhoog rauges ning Tallinna börsi indeks OMXT lõpetas kuu koguni 11,1 protsenti madalamal. Kuigi veebruari esimene nädal oli aktiivne ning hinnad jätkasid tõusu, olid kuu teisest pooles investorid turult kadunud.


Veebruari turukäive ning tehingute arv jäi jaanuari näitajale koguni 40 protsenti alla. Nõrga kuu põhjuseks võib tuua eelkõige kasumite realiseerimise, kuna aasta alguses oli aktsiahindade tõus ebaloomulikult kiire. Selle mõjul olid kuu suurimad langejad samad aktsiad, mis jaanuaris enim tõusid - Nordecon, Olympic ja Tallink.

Samuti on muutunud investorite tulevikumeeleolud ning -ootused. Mitmed börsiettevõtted teatasid eelmise aasta suurtest kahjumitest ning ka jooksvad uudised ei ole kindlust lisanud.

Viimase aja üks tähtsamaid sündmusi kohalikul aktsiaturul on Normale tehtud ülevõtupakkumine suuromanik Autoliv'i poolt. Ülevõtupakkumine tuli paljudele üllatusena, kuna varem pole Autoliv vähemusaktsionäride välja ostmiseks suuremat huvi üles näidanud. Teisest küljest on Autoliv'i tegevus järjekordne märk Skandinaavia ettevõtete huvist Baltikumi vastu ning ühtlasi kinnitab, et börsil on aktsiahinnad jätkuvalt piisavalt atraktiivsed, et ostupakkumine 30 protsenti kõrgema hinnaga teha.

Investorites on Autoliv'i pakkumine tekitanud vastakaid tundeid. Eelkõige valmistab pettumust asjaolu, et Norma ostetakse välja Norma enda bilansis oleva raha eest. Positiivse poole pealt annab pakkumine aga võimaluse üpriski ebalikviidsest aktsiast väljuda pea 30 protsenti turuhinnast kõrgemalt. Üldist tõusu turgudel, mille tekitas Eesti Telekomile tehtud ülevõtupakkumine, Norma pakkumine siiski ei ole põhjustanud.

Veebruari üheks suuremaks sündmuseks võib lugeda ka Linas Agro aktsiate esmast emissiooni (IPO) Vilniuse börsil. Nimelt pole Baltikumi börsile lisandunud ühtegi uut ettevõtet viimase pooleteist aasta jooksul. Peamiselt Leedus tegutsev ettevõte tegeleb põllumajandussaaduste müügiga välisturgudele. IPO enese vastu oli investorite huvi leige ning märkimishind tuli märkimisvahemiku alumisse äärde. Samuti soovitas LHV klientidel märkimisprotsessis mitte osaleda, kuna IPO hind oli üpris kõrge. Sellele vaatamata on ettevõte kenasti alustanud ning praeguseks on aktsiahind tõusnud 4,5 protsenti.

Tallinna börsile on kätte jõudnud rahunemisperiood ning investorid on seedimas viimaseid tulemusi ja ümber vaatamas tulevikuootusi. Terve aasta osas oleme aga jätkuvalt positiivselt meelestatud ning ootame turu edasist tõusu. Samas lühiajaliselt võib jätkuda külgsuunas liikumine ning seetõttu toob edu eelkõige õigete aktsiate valik. Tuleb eristada häid varasid ning hinnata ettevõtete võimalust üllatada ja kiirelt tulemusi parandada. LHV Panga lemmikuteks Tallinna börsil on Tallinna Kaubamaja ja Olympic Entertainment Group.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles