Tšehhi peaminister toetas Eesti europüüdlusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tšehhi peaminister Jan Fischer tunnustas Eesti valitsuse tegevust Maastrichti kriteeriumide täitmisel ning kinnitas, et toetab Eesti üleminekut eurole.

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Prahas Tšehhi valitsusjuhi Jan Fischeriga, kellega räägiti Euroopa Liidu teemade kõrval ka  majandusolukorrast ning Eesti üleminekust eurole 2011. aastast, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Kohtumise põhiteemaks kujunes Eesti üleminek eurole. Selle käigus põhjendas peaminister oma Tšehhi kolleegile, miks on Eesti jaoks kasulik  ühineda eurotsooniga võimalikult kiiresti.

«Euro kasvatab usaldust Eesti majanduskeskkonna vastu,» rõhutas ta. «Euro käibelevõtt julgustab  välisinvestoreid ning toetab Eesti väliskaubandust, mis kokkuvõttes aitab kaasa Eesti uuele tõusule.»

Tšehhi peaminister tundis omakorda huvi, kuidas on Eestis suudetud majanduskriisi tingimustes hoida valitsussektori defitsiiti alla 3 protsendi SKPst.

Ansip nentis, et headel aegadel kogutud reservid, märkimisväärsed eelarvekärped ja struktuursed reformid on võimaldanud ka majandussurutises hoida Eesti riigi rahandust korras.

«Eestis on tehtud nii rahandus- kui sotsiaalpoliitilisi otsuseid, mis on puudutanud pea kõiki, ütles ta. Isiklikult olen kaotanud 20 protsenti palgast, avalik sektor ligi 15 protsenti - pea kõik on andnud oma panuse, et need rasked ajad üle elada,» lisas peaminister.

«Ilma rahva toetuseta poleks neid raskeid otsuseid olnud võimalik teha. Samas pean oluliseks ka seda, et raskel ajal valitsus ei kärpinud, vaid hoopis suurendas pensione,» ütles Ansip. Ta lisas, et see oli ainuvõimalik olukorras, kus pensionäride vaesusrisk on Eestis liiga kõrge.

«Pensionite vähendamise asemel leidsime kokkuhoiuvõimalusi mujalt, eelkõige kärpisime avaliku sektori kulutusi,» selgitas peaminister. «Loomulikult oleme neid raskeid otsuseid teinud mitte euro, vaid kogu Eesti jätkusuutlikkuse nimel. Euro on lisaboonus, mis aitab Eesti majanduse uuele tõusule,» ütles ta.

Majandusolukorrast kõneldes nenditi ühiselt, et finantskriis pole mõlema riigi pangandust liigselt mõjutanud.

«Nii Eestit kui Tšehhit on antud majanduskriisis aidanud see, et maksumaksja rahasid pole suunatud panganduse päästmiseks,» ütles peaminister Ansip.

Kohtumisel selgitas peaminister ka Eesti huvi olla IT-agentuuri loomisel selle asukohamaaks. Ühtlasi oli juttu ka Eestis avaliku sektori IT-teenustest ja ID-kaardist. Samuti õnnitles peaminister Tšehhit üle aegade parima taliolümpia eest Vancouveris, mis tõi Tšehhile kuus medalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles