Hiina: ekspordi taastumine võtab 2-3 aastat

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina pealinn Peking.
Hiina pealinn Peking. Foto: AFP / Scanpix

Maailmamajanduse kasvumootoriks peetav  ning Saksamaalt maailma suurima eksportööri tiitli napsanud Hiina usub, et riigi ekspordi kriisi-eelsele tasemele jõudmiseks võib kuluda kuni kolm aastat, sest peatähelepanu on pööratud kohalikule nõudlusele.


«Meie eksport hakkas just jälle kasvama,» vahendas AFP kaubandusminister Chen Demingi.
«Selle jõudmine 2008.aasta tasemele võib võtta 2-3 aastat,» lisas ta.

Hiina eksporti kahjustas kõvasti 2008.aasta sügisel vallandunud rahvusvaheline finantskriis, mis kukutas üleilmset nõudlust.
Chen hoiatas, et maailmamajandus ei ole veel sugugi kindlalt jalgel ning on vara väita, et nõudlus Hiina kaupade järele sel aastal kasvab.

Hiina väliskaubanduses on Cheni sõnul toimunud mõningane taastumine, kuid olukord on siiski ebakindel. «Hiina taastumine on habras... ja jätkuvalt on olemas uue tagasilanguse võimalus,» lausus ta, viidates võimalusele, et teine surutis algab veel enne, kui majandus esimesest lõplikult taastunud on.

Hiina teatas 2008. aasta lõpus massiivsest 586 miljardi dollari suurusest majanduse turgutamise paketist, millest lõviosa suunati suurte infrastruktuuri ja teiste kohalikku nõudlust suurendavate projektide jaoks. Pekingi liidrid on kutsunud üles sisetarbimist suurendama, et vähendada majanduse sõltuvust ekspordist.

Eelmisel aastal kahanes riigi eksport aastataguse ajaga võrreldes 16 protsenti 1,2 triljoni dollarini, samas kui import vähenes 11,2 protsenti ühe triljoni dollarini. Pärast 13 järjestikust languskuud näitas eksport detsembris kasvu ning Hiina võttis Saksamaalt maailma esieksportööri tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles