Kreeka peletas riskifondid võlakirjamüügist eemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka riigitöötajate streik.
Kreeka riigitöötajate streik. Foto: AP/Scanpix

Kreeka käskis pankuritel riskifondid oma võlakirjaemissioonist eemal hoida ning üritab seeläbi karistada spekulante, keda süüdistab võlakirjaturgude destabiliseerimises.


Lisaks kreeklastele on ka paljud teised Euroopa liidrid üha vihasemad spekulantide peale, kes on andnud oma panuse Kreeka riigivõlaturu õõnestamiseks ning tõuganud riiki makseriski suunas.

Saksa kantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister George Papandreou, kes eile Berliinis kokku said, lubasid, et Euroopa Liit ja G20 rakendavad ühiselt meetmeid spekulantide vahelevõtmiseks, kes võlakoormaga võitlevate riikide pealt tulu üritavad teenida.

Merkel ütles, et mõlemad riigid astuvad samme tõestamaks, kuivõrd vajalik on spekulantide tegevust piirata - eriti riikide kontekstis. Ühe sihtmärgina tõi kantsler esile riigivõlgade kindlustus-instrumendid, kuid detailidesse ta ei laskunud.

Kreeka läinudnädalase 5 miljardi eurose võlakirjaemissiooni lähedal seisnud isikute sõnul palusid Kreeka valitsuse esindajad pankuritel eriliselt jälgida, et võlakirjad ei satuks riskifondide või nende poolt volitatud ostjate kätte.

Valitsuste võlakirjahaldurid eelistavad riskifondidele selliseid traditsioonilisi investoreid nagu varahaldusfirmad, pensionifondid ja elukindlustusfirmad. Riskifondid võivad võlakirjade hingu järsult kõigutada, kuna ostavad ja müüvad neid palavikuliselt, et kiiret kasumit teenida.

Asjasse pühendatud allikate sõnul mindi Ateenas seekord juhiste andmisega aga kaugemale, kui tavaliselt. Kreeka võlahaldusameti juhataja Petros Christodoulou ütles: «Valdav enamus võlakirju läks täisväärtuslikele investoritele.»

Ühe riskifondi haldur ütles: «Kreekal on ju võlakirju niigi raske müüa. Miks nad küll ostjaid eemale peletavad?»
Tema sõnul tagavad riskifondid turgudele likviidsuse ning võimaldavad traditsionaalsetel fondidel oma võlakirju kergemini osta ja müüa.

Eile Kreeka 10-aastaste riigivõlakirjadega praktiliselt ei kaubeldud, mis valmistas peavalu investoritele, kes neid hiljem müüa ja ümber jaotada plaanisid.

Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles