Elioni uus nutiTV tekitab nurinat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni uue nutiTV kanalite list.
Elioni uue nutiTV kanalite list. Foto: Elion

Elion tuli eile, 9. oktoobril välja teenusega Uus nutiTV, lõpetades uutele liitujatele praeguse nutiTV pakkumise. Sellega seoses süüdistatakse avalikes foorumites ettevõtet kavalas hinnatõusus, soodustuste kaotamises ja ähvardatakse ka teenusepakkujat vahetada.

Elion tuli uue nutiTVga turule eile, kuid ametlikult otsustas sellest teada anda täna, et saaks veel teenust testida. Kuigi eile liitus uue nutiTVga juba 600 inimest, on paljudes foorumites viimasel ajal püstitatud teemasid, kus Elioni süüdistatakse kavalas hinnatõusus ja soodustuste kaotamises. Nii on ähvardatud koguni teenusepakkujat vahetada.   

«Hinnatõus ei ole meie eesmärk olnud,» kinnitas Elioni sisuteenuste juht Paul Kristjan Lilje. «Hinnakirju ei saagi üks-ühele võrrelda, kuna uues nutiTVs on ainüksi Põhipakett läbinud suured muudatused - lisaks telekanalitele sisaldab kordusTVd ja Filmiriiulit ehk tegemist on olemuslikult täiesti uue teenusega. Kui tahta matemaatilist võrdlust teha, siis uue Põhipaketiga, mis maksab 5 eurot, võrreldavate teenuste koguhind vanas nutiTV-s oleks üle 10 euro.»

Erinevus ongi selles, et vana nutiTV Põhipakett kordusTVd ja Filmiriiulit ei sisaldanud ning maksis 3 eurot, uue nutiTV Põhipaketi puhul saab need aga ühes, ja see on ka kaks eurot kallim. Lilje siiski toonitas, et uus teenus on loodud klientide soovidele vastu tulles ja et kõik Elioni senised kliendid saavad ise valida, kas hakkavad kasutama uut või jätkavad vana nutiTV kasutamist. Kui klient soovib aga olemasoleva nutiTV lisateenuseid - salvestamine, videolaenutus vms - juurde tellida või olemasolevat teenust muuta, tuleb praegune nutiTV vahetada uue nutiTV vastu.

Uue nutiTV menüü jaoks on vajalik uus pult ning Samsung SmartTV teler või Motorola digiboks. Viimast kasutatakse Lilje kinnitusel juba praegu rohkem kui pooltes Elioni nutiTV-kodudes. «Uus pult maksab 11 eurot ehk vähem kui eelmine, mis maksis 12-13 eurot, ja seda ei pea eraldi tellima, kui on plaanis uus digiboks rentida või osta,» sõnas Lilje, lisades, et digiboksi rent maksab paar eurot ja vana Amino digiboksi tagastamisel maksab uus digiboks aasta lõpuni 63,27 eurot.

Kõikidega ei saa arvestada

Kommenteerides väidet, et telekanaleid on uues nutiTVs vähem, lausus Lilje, et inimesed peaksid keskenduma sellele, mis on asja sisu, mitte sellele, kui palju seal numbriliselt telekanaleid on. Kuna kliendid soovivad põhikanalite programmi vaadata tõlgituna emakeelde, on eraldi põhipaketid loodud eesti- ja venekeelsele televaatajale. «Vene kanaleid ongi maailmas ja ka Eestis rohkem, seetõttu väheneb küll arvuliselt telekanalite arv, kuid see-eest oleme vastu tulnud klientide soovile pakkuda emakeelseid kanaleid,» rääkis Lilje. Ta lisas, et põhipakettides on need kanalid, mida eesti- ja venekeelsed televaatajad kõige enam jälgivad.

«On ka inimesi, kes lubavad uue nutiTv tõttu Starmanisse või kuhugi mujale üle minna. Kahjuks või õnneks ei ole võimalik vastata absoluutselt kõikide klientide ootustele. Tegutseme massturul, kõigil on oma nägemus, kuidas asjad peaksid olema. Usun, et kui need inimesed, kes otsustavad seetõttu Elionist lahkuda ja saavad mujal õnnelikumaks, siis see on ka meile väga hea. Kuid arvan, et otsuseid saab siiski teha mõningase aja pärast,» rääkis Lilje.

Ja siis on veel inimesi, kes ütlevad, et «me ei taha uut!». Lilje sõnul ongi väga paljudele tõenäoliselt vana nutiTV piisav ja nad ei tahagi tellida uusi lisateenuseid. «Meil on ainult hea meel, kui nad vanade teenuste kasutamist jätkavad,» märkis Lilje.

Arenduse maksumust Lilje ei kommenteerinud. Küsimusele, kas mingi hetk kaob vana nutiTV ära, vastas Lilje, et kunagi kindlasti, kuid kindlat kuupäeva paika pandud ei ole. «Täna on ka palju vanema põlvkonna teenuse kasutajaid, näiteks neid, kes on 4-5 aastat Elioni Kodulahendust kasutanud. Samas on igal seadmel mingisugune eluiga, vanade Amino digibokside eluiga on lõpu lähedal,» nentis Lilje. Ta lisas, et korraga kahe teenuse osutamine on loomulikult ka kulukas ja seetõttu otsustatigi, et vana teenuse peale enam uusi platvorme ei ehitata ja lõpetati selle pakkumine uutele klientidele.

Uus nutiTV - mis see on?

Uue nutiTV puhul tugines Elion klientide aastate jooksul kogunenud tagasisidele ja maailma praktikatele. Uue nutiTV menüü on lihtsama ülesehitusega ning selles liikumine kiirem. Enimvaadatud kanalitele on lisatud «pilt pildis» funktsioon, mis näitab telekanalit vahetamata, mis teisel kanalil parasjagu eetris on. HD resolutsioonis menüü mahutab korraga olulisema info ekraanile ja menüütekstid on selgemini loetavad.

Kõige käegakatsutavam asi, mis nutiTV puhul muutub, on uus pult. See on väiksem kui eelmine, nuppe on minimaalselt ja need asuvad kõik pöidla all. Näiteks puuduvad uuel puldil numbriklahvid ning teleri juhtimine käib nooleklahvide ning OK- ja Tagasi-nupuga. Pulti saab õpetada telerit sisse-välja lülitama ja nii saab teleri vaatamiseks kasutada ainult ühte pulti. Lilje tunnistas, et see võib olla esmapilgul suur muudatus.

Puldi patareide tühjenedes saab otse teleriekraanilt tellida uued, mis seejärel saadetakse postiga koju. «Meilt on küsitud, kas see on järjekordne kaval plaan rikkaks saada, et kas meil on oma patareide tehas või oleme peaaegu tühjaks saanud patareid kokku ostnud Hiinast, et need siin uuesti maha müüa. Kinnitan, et meil ei ole sellist plaani. Postiga tellimine on tihti mugavam variant, kui minna neid ise poodi otsima,» tõdes Lilje.

Kuna kliendid soovivad põhikanalite programmi vaadata tõlgituna emakeelde, on eraldi põhipaketid loodud eesti- ja venekeelsele televaatajale. NutiTV programmi hankejuhi Toomas Luhatsi sõnul on põhipakettides need kanalid, mida eesti- ja venekeelsed televaatajad kõige enam jälgivad. «Filmiriiulis aga on pidevalt uuenev valik linateoseid – alates Hollywoodi kassahittidest Euroopa kinoni, samuti vene kinoklassikat,» ütles Luhats.

Uued paketid

Jätkuvalt saab tellida kanalite komplekte ja seda 14 erineval teemal. «Lisandunud on mitmeid uusi pakette. Näiteks Disney-kanalite pakett, mis pakub seriaale, multikad ja animatsioone igas vanuses lastele ja noortele. Discovery pakett koosneb populaarteaduslikest kogupere kanalitest, mis on peamiselt keskendunud tehnoloogiale, ajaloole ja muudele tõsielulistele teemadele,» rääkis Luhats. Spordikanalite pakett on täienenud NBA kanaliga, mis näitab ööpäevaringselt legendaarsesse korvpalliliigasse kuuluvate klubide mänge. Kes lisakanaleid pakettidena tellida ei soovi, saab ükshaaval teleprogramme valida rohkem kui 70 noppekanali hulgast.

Uue funktsioonina on salvestusteenusesse lisandunud võimalus telekavas ajas tagasi minna. Põhikanalite kahe nädala saateid, filme ja sarju saab endale sobival ajal järgi või uuesti vaadata. Endiselt on säilinud oma telekava loomise funktsionaalsus - lemmikseriaalid ja -filmid saab lisada personaalsesse salvestuste nimekirja.

Samuti lisandub uue nutiTVga Lastenurk, mis koosneb väikestele televaatajatele mõeldud kanalitest ning lastefilmidest ja –saadetest. «Lastepaketi koostamisel on võetud eesmärgiks pakkuda noorimatele vaatajatele emakeelset ning vägivallavaba sisu. Menüü on disainitud lastepäraseks ning selle loomisel pidasime silmas, et ka pere pisemad saaksid lastenurgas omal käel hakkama,» sõnas Luhats.

Uue nutiTV menüü jaoks on vaja uut pulti ning Samsung SmartTV telerit või Motorola digiboksi.

Vaata uusi tootetingimusi siit.

Hinnakirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles