SEB: ekspordi langus augustis oli ootuspärane

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe hinnangul oli ekspordi langus augustis ootuspärane.

«See kinnitab meie varem avaldatud ootust, et kolmanda kvartali ekspordi kasv jääb negatiivseks ning seda päris suures ulatuses. Ekspordi reaalkasv saab olema veidi parem, kuna ekspordihinnad jätkuvalt langesid,» kommenteeris Arumäe.

Kaubandustingimused on Arumäe hinnangul mõnevõrra paranenud, kuna ekspordihinnad on langenud vähem kui impordihinnad.

Arumäe lisas, et langus ekspordi osas on laiaulatuslik ning puudutas nii enamikku kaubagruppe kui ka enamikku eksportturge. Eksport vähenes peaaegu kõikide turgude suunal, suurenedes vaid Saksamaa ja Suurbritannia suunas.

Kõige rohkem kukkus augustis eksport Venemaale, seda juba mitmendat kuud järjest. Venemaa majanduskasv on viimasel ajal märgatavalt aeglustunud ning seal ei oodata ka paranemist lähiajaks, vastupidiselt Lääne- ja Põhja-Euroopa majandustele.

«Kütuseimpordi jätkuv vähenemine 40 protsendi võrra tähendab jätkuvat langust veonduse ja laonduse sektorile,» märkis Arumäe.

2013. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades 11 protsenti. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes eksport kolmandat kuud järjest, eelneva kuuga võrreldes aga kasvas eksport 7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles