«Tuleb silmas pidada, et toitlustajal oleks teada kes, millal, kui palju ja millist aia- või metsasaadust on talle toonud või müünud. See on oluline jälgitavuse tagamise seisukohalt,» kirjutab Ringo. Kui hiljem peaks tõesti ilmnema mingi toiduohutuse probleem, mis värskete aia- ja põllusaaduste puhul on üsna ebatõenäoline, siis on toitlustajal teada, kes talle näiteks tol päeval õunu tõi.
«Tähelepanelik tuleb muidugi olla seentega. Nende puhul peate olema täiesti veendunud, et teile pakutavad seened on ikka ohutud söögiseened. Niisamuti peavad jälgitavuse tagama ka kauplused, kes müüvad tarbijale neile kasvataja poolt toodud saadusi,» toonitas asjatundja.
Kas ka naabritädi õunamahl sobib?
Eeltoodu puudutab vaid töötlemata aia-, metsa- ja põllusaadusi. Aga mis saab siis, kui naabritädi tahab oma õuntest ise mahla teha ja seda müüa? Või marju külmutada? Nüüd tuleb naabritädil küll juba vaadata nii toiduseaduse kui ka toiduhügieeni üldeeskirja poole.
«Esiteks, tuleb järgida toiduhügieeni üldeeskirja nõudeid, seada sisse lihtne enesekontrollisüsteem, saada perearstilt tervisetõend jms. Teiseks, kodus müügiks toidu valmistamisest tuleb teavitada veterinaar- ja toiduametit,» nentis Ringo.
«Kui koolisöökla või restoran tahab olla veendunud, et ostab oma õunamahla või külmutatud marjad n-ö korraliku valmistaja käest, siis küsige, kas viimane on endast ikka veterinaar- ja toiduametile teada andnud ja kas tal on aimu toiduhügieenireeglitest.»
Täpsemat infot nii kodus toidu valmistamise nõuete kui ka teavitamise kohta saab veterinaar- ja toiduameti kodulehelt.