Eesti Pank: Eesti paistab silma kõrgete hindadega

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Veebruaris toimunud hinnamuutusi kommenteerides tõdeb Eesti Pank, et Eesti paistab mitmete teiste Euroopa riikide seas silma eri kaupade ja teenuste kõrge hinnatasemega.


Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul on Eesti hinnatase tõusnud pikka aega koos sissetulekutasemega.



2008. aastal oli Eesti elanike ostujõud 67 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, kuid eelmisel aastal toimus langus.



Seepärast ei tohiks lähiajal Eesti suhteline hinnatase kasvada. 2008. aastaks oli Eesti hinnatase jõudnud üle 70 protsendi Euroopa Liidu keskmisest.



2008. aasta seisuga oli toidu hinnatase Eestis 81 protsenti Euroopa Liidu keskmisest.



Samas paistab Eesti teiste Kesk- ja Ida-Euroopa riikide hulgast silma kõrge olmeteenuste hinnatasemega, kõrge on eluasemega seotud kulutuste hinnatase.



Samas on meie valitsemissektori teenuste hinnatase võrreldav teiste riikide omaga.



Samuti on Eestis riietusesemed ja jalatsid võrdlemisi kallid ning neist viimase puhul ületas hinnatase pea kuuendiku võrra Euroopa Liidu keskmist taset 2008. aastal.



Eesti Pank näeb lähikuudel aastases arvestuses taas madalat inflatsiooni, kuna eelmise aasta esimese poole suuremad hinnalangused asenduvad tänavu väikeste tõusudega.



Seda põhjustab energiakandjate hinnatõus maailmaturul, mis toob lähikuudel kaasa soojusenergia kallinemise, ning jaanuarist jõustunud aktsiiside tõus.



Lisaks on ilma maksudeta mootorikütuse hinnaerinevus maailmaturu hinnast selle aasta alguses olnud suurem kui varasematel aastatel keskmiselt.



Samas jätkub majapidamiste kasutatava tulu vähenemine, mistõttu püsib surve ülejäänud hüviste ehk teenuste ja kaupade hindade alandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles