Ministeerium: inflatsiooni pidurdas aiasaaduste odavnemine ja tasuta kõrgharidus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Septembris langesid hinnad kuuga 0,3 protsenti ning aastases võrdluses kahanes hinnatõus augusti 2,9 protsendilt septembris 2,1 protsendini. Inflatsioon alanes viimase kolme ja poole aasta madalaimale tasemele aiasaaduste odavnemise ning tasuta kõrghariduse kehtestamise mõjul, teatas rahandusministeerium.

Rahandusministeerium toob oma pressiteates välja, et seoses toidu hinnatõusu pidurdumise ja energiahindade langusega on ka euroala inflatsioon viimaste aastate madalaim, ulatudes esialgsel hinnangul 1,1 protsendini.

Sarnaselt augustile mõjutas ministeeriumi hinnangul septembris toidu hinda Eestis puu- ja köögiviljade hooajaline odavnemine, mis oli paranenud saagikuse tõttu viimaste aastate suurim. Tasuta kõrghariduse rakendumine esimese aasta tudengitele tõi kaasa haridusteenuse 16-protsendilise odavnemise. Lisaks mõjutas hindu riiete ja jalatsite allahindluse lõppemine, kallimast elektrist tingitud eluasemekulutuste mõningane tõus ning turismihooaja lõppemisega kaasnenud majutusteenuse odavnemine.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosiga võrreldes oli inflatsioon toidu oodatust suurema hinnalanguse ning tugevnenud eurost tingitud kütuse kiirema odavnemise tõttu septembris veidi madalam. Ka oktoobris püsib aastane inflatsioon ministeeriumi hinnangul 2 protsendi lähedal, kuid võib aasta lõpus ajutiselt mõnevõrra kiireneda aastatagusest kütuse hinnalangusest tingitud madala võrdlusbaasi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles