iPhone 5C - plastkorpusega 5

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Apple tegi 10. septembril ajaloolise sammu ning tutvustas korraga kahte uut nutitelefoni – tippklassi mudeli 5Si kõrval ka keskklassi segmenti mõeldud odavamat plastkorpusega 5C-d.

Telefoni turundatakse sloganiga  «värvikatele inimestele» (i.k «for the colorful») viidates plastkorpuse laiale värvivalikule. E24 kätte jõudis helesinine variant, kuid valikus on veel valge, kollase, helerohelise ja roosa korpusega variandid.

Karpi avades tuleb tunnistada, et juba värviline reklaamümbris ei jäta just väga soliidset muljet – paratamatult assotsieeruvad selle välimusega mänguasjapoodides leiduvad odavad ja võimalikult värvilised lastele mõeldud telefoniimitatsioonid. Samas polegi 5C Apple´i strateegia järgi tippmudel, vaid just oma 5Sist soodsama hinnaga laiematele massidele mõeldud «lõbusam» nutitelefon ning ilmselt on inimesi, kellele ka seadme pakendi välimus meeldib.

Karbis on telefoni kõrval standardvarustusena Micro-SIM pesa avaja, EarPods kõrvaklapid, juba eelmise aasta mudelilt iPhone 5 tuttav Lightning-otsaga laadija (Apple ei plaani ilmselt mitte kunagi hakata kasutama Euroopa Liidus konkurentide poolt standardina aktsepteeritud Micro-USB-d) ning nagu ikka, mõned Apple´i kleepsud koos informatsioonilehekestega.

Telefon püsib hästi käes, selle läikiv korpus ei ole libe ning eelmise aasta mudeliga sarnased proportsioonid lubavad pideva kasutamise puhul palju mugavamat kogemust, kui nutitelefonide turul võimust võtvad viie-kuue tollise ekraanidiagonaaliga phabletid. Päris samad kõik mõõdud 5-ga ei ole – 5C on veidi suurem ja ka raskem, kuid kasutusmugavust see oluliselt ei vähenda. Ka nuppude asetus plastikkorpusel kopeerib eelmise aasta alumiiniumkorpusega mudelil esinenud asetust. Mida kauem telefoni kasutada ja 5-ga võrrelda, seda enam peab nentima, et mingit erilist arendustööd Apple 5C loomiseks küll läbi viinud ei ole. Tehniliste andmete võrdluse kõrval jätab sama mulje ka paaripäevane kasutus -  5C on lihtsalt värvilisse plastikkesta surutud 5.

Ekraan on mulluselt mudelilt tuttav, seejuures kasutab 1136 x 640 lahutusvõimega neljatollist ekraani ka praegune tippmudel 5S. Hoolimata võrreldes Androidi platvormi kasutavatest sama hinnaklassi kuuluvatest konkurentidest madalamast pikslitihedusest (326 ppi) on Retina ekraanil kuvatav pilt siiski terav ja selge. Samuti ei saa midagi kehva öelda ka telefoni tegutsemis- ja reageerimiskiiruse kohta. On ammu teada, et Apple oskab hästi optimeerida tarkvara ja riistvara koostööd ning vana seeria A6 protsessorist võetakse 5C puhul välja kõik, mis võtta annab - uus nutiplatvorm iOS7 jookseb telefonis sujuvalt.

Ka 8MP tagakaamera on tuttav juba eelmise aasta mudelilt, samas on veidi uuendatud esiküljel asuvat kaamerat, mis on nüüd 1,2 MP ja suudab salvestada 720p kvaliteediga videot, mis on kindlasti hea uudis rakenduse Facetime sõpradele. Tagakaameraga tehtud pildid olid nutitelefoni kohta küll korraliku kvaliteediga, kuid teades näiteks Nokia Lumia 1020 ja Sony Xperia Z1 pakutavaid võimalusi, on selge, et Apple ei suuda kaameratelefonide tipus konkurentsi pakkuda. Huvitav on see, et 5C-l  5-ga võrreldes vaid veidi uuendatud kaamerad on kasutusel ka esindusmudeli 5S puhul ehk Apple justkui ei soovigi liiga suuri samme kaamerate arengus korraga ette võtta.

Üheks erinevuseks peaks iPhone 5-ga võrreldes olema ka aku kestvus – Apple lubab kaks tundi pikemat kõne- ja 4G võrgus surfamise aega ning kuni 25 tundi rohkem ooteaega. Paaripäevasel kasutusel tuli telefoni aga ikkagi päevapikkuse kasutuse järel laadida, seega olulist vahet iga teise nutitelefoniga aku kestvusajas ma paraku ei täheldanud.

Olles paar päeva iPhone 5C-ga pealiskaudselt tutvunud, ei ole ma päris kindel, kas Apple päris naelapea pihta selle loomisega just tabas. Telefon on suurimatel turgudel küll 5Sist veidi odavam, kuid mitte nii palju odavam, et seda tippmudelile eelistada. Subjektiivse arvamuse järgi on suurimateks miinusteks emotsioonivaba plastkorpus ning uudsete lahenduste puudumine. «Müüme vana telefoni plastkorpuses natuke odavamalt» ei anna Steve Jobsi poolt hoolikalt kujundatud Apple´i kui innovaatori imidžile just palju juurde.

Samuti ei ole selle hind piisavalt madal, et arenevatel turgudel läbi lüüa, näiteks maailma suurimal nutitelefonide turul Hiinas maksab see 4488 jüaani ehk 730 dollarit, mis on pea 200 dollarit kõrgem hind kui USAs ning vaid 130 dollarit odavam, kui kohalikul turul samuti äsja esitletud tippmudel 5S.

Kui uue nutitelefoni ostja ei ole just Apple´I toodete andunud austaja, siis sama raha eest saab ta juba pea ükskõik millise Androidi platvormi kasutava tippmudeli, mille tehnilised näitajad ning ka välimus teevad 5C-le vähemalt siinkirjutaja subjektiivse arvamuse järgi silmad ette. Suurem osa Apple´i andunud austajatest ostab aga enda eelistustele ja võimalustele vastavalt ilmselt pigem kas 5Si või 5.

iPhone 5C

Ekraan: 4-tolline, 640 x 1136 pikslit, (326 ppi)

Protsessor: Apple A6

Kaamerad:  8MP, 1,2 MP

Muutmälu:  1GB

Platvorm: iOS7

Mõõdud: 124,4 x 59,2 x 9 mm

Kaal: 132 grammi

Salvestusmaht: 32GB/64GB

Ühendusvõimalused: 4G, WiFi, GPS, Bluetooth 4.0

Aku: Li-Po 1510 mAh

Hind: Tele2-s kliendihind alates 755 eurot, mis teiste edasimüüjate lisandumisel ilmselt langeb. Euroopa Liidus on tavahinnaks 599 eurot.

Telefoni andis E24-le testida Tele2 Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles