Lauamängude renessanss on jõudmas Eestisse

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ludo kaupluste juhataja Külli Külaotsa sõnul külastavad neid nii lastega pered kui ka tõsiste strateegiamängude huvilised.
Ludo kaupluste juhataja Külli Külaotsa sõnul külastavad neid nii lastega pered kui ka tõsiste strateegiamängude huvilised. Foto: Toomas Huik

Briti ajakirjanik ja lauamängu­blogi pidaja Quinti­n Smith tuli hiljuti videomängude festivalil GameCity välja mõttega, et elame lauamängude kuldajastul. 

Lauamängude müük on üle maailma viimasel kümnel aastal pidevalt suurenenud ning mängumaailm pole vaid nohikute ja laste pärusmaa. Müügil on peremänge, populaarsete telesarjade põhjal tehtud mänge, mänguvormi on valatud tuntud multikategelaste seiklused ning loomulikult saavad oma naudingu kätte need, kellele on südamelähedased strateegia-, taktika- ja rollimängud.

Eesti tuntuima lauamängumüüja Ludo kaupluste juhataja Külli Külaots nõustub, et lauamängud teevad võidukäiku. «Põnevaid, innovaatilisi ja huvitavaid mänge lisandub pidevalt. Tõenäoliselt on lähimate aastate jooksul oodata uut sammu lauamängude digiteerimise osas,» räägib Külaots.

Digiteerimise all on silmas peetud näiteks tahvelarvutis mängitavaid mänge, mida saab mängida laual ja koos kaasmängijatega, kuid nende ülesseadmiseks ei pea aega kulutama ega suuri mängukarpe kaasa tassima.

Lauamängude müügi suurenemist kinnitavad ka raamatupoed Rahva Raamat ja Apollo. Apollo lauamängude tootejuhi Mari Muinaste sõnul kasvab lauamängude müük tõepoolest, kuid tema sõnul sai lauamängude kuldajastu alguse juba majanduskriisi ajal, mil paljude perede jaoks muutus rahaliselt üsna keerukaks oma lastele ja tervele perele väljaspool kodu meelelahutust leida.

Internetis lauamänge müüva portaali lauamangud.ee tegevjuhi Andreas Jõesaare sõnul on nende müügimahud igal aastal suurenenud ning seda eelkõige uute lauamängude arvelt. «Vanad lauamängud, nagu «Monopol» ja «Alias», näitavad pigem langustrendi ja mõne seesuguse traditsioonilise lauamängu müügi oleme koguni lõpetanud,» räägib Jõesaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles