Vene oligarh jäi ilma Riviera käsirahast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Prohhorov.
Mihhail Prohhorov. Foto: SCANPIX

Mullu sai Mihhail Prohhorovist Forbesi andmetel Venemaa rikkaim oligarh ning maailmas jõukuselt 40. mees, kel varandust hinnanguliselt 9,5 miljardit dollarit.

Suures osas oli metalli- ja kaevandusmagnaadi edu taga Norilisk Nickeli 25-protsendilise osaluse müük teisele oligarhile Oleg Deripaskale, mis leidis aset sõna otseses mõttes viimasel minutil - just enne seda, kui olukord maailma toormeturul hulluks keeras.

Ekstravagantne kõrvalepõige Prantsuse Riviera kinnisvaraturule 44-aastasel venelasel nii hästi aga ei õnnestunud.

Kui Vene oligarhid omal ajal üksteist Riviera-ostudega üle trumbata üritasid, õnnestus Prohhorovil panna käpp peale vaat et kõige ihaldusväärsemale kinnistule - maailma kalleimale villale.

2008. aastal maksis ta ligikaudu 39 miljonit eurot käsiraha võrratu Léopolda villa eest Cap Ferrat's, mis algselt Belgia kuninga Leopold II tarvis püsti pandi.
Cap Ferrat'd, mis asub Monaco piiril vaid paari miili kaugusel Nice'ist, peetakse üheks Euroopa kallimaks piirkonnaks.

Villa oli mõnda aega tagasi Fiati suuromanike, Agnelli perekonna valduses. Viimastel aastatel kuulus kinnistu aga Liibanoni pankurile Edmond Safrale, kelle lapsehoidja Monte Carlo katusekorterisse sisse põletas.

Safra lesk Lily otsustas villa taas müüki panna ning «ukse taha» ilmus, käsiraha taskus, härra Prohhorov.

Varsti pärast Lehman Brothersi kokkuvarisemise läbi vallandunud finantskriisi puhkemist hakkas Vene oligarh ostu mõistlikkuses aga kahtlema ning otsustas - nagu paljud teisedki rikkad kaasmaalased - Riviera vallutamise siiski pooleli jätta.

Seega võttis ta nõuks tehingust taanduda ning nõudis käsiraha tagasi. Sellest proua Safra aga keeldus ja kogu asi läks kohtusse.

Sel nädalal andis Nice'i kohus õiguse Lily Safrale ning mõistis lese kasuks välja ka 1,5 miljonit eurot kahjutasu - täpselt sel ajal, kui Vene president Dmitri Medvedev oma Prantsusmaa-visiiti alustas.

Lily Safra on juba lubanud, et annetab villa käsiraha meditsiiniuuringuteks ning õnnistab ka erinevaid heategevusfonde.

Villa müük talle igatahes kergeks ei kujune, kuna Lõuna-Prantsusmaa lukskinnistute nõudlusest ei ole palju järel ning nii mõnegi peene villa omanikud jahivad ostjaid lausa meeleheitlikult.

Kinnisvaramaaklerite sõnutsi on hinnad viimase 12 kuuga langenud 10-20 protsenti ning potentsiaalsed ostjad ei peaks pöörama mingit tähelepanu kõrgetele müügihindadele, mis kuulutustes siiani kirjas on.

«Praegune rusikareegel on pakkuda poolt müügihinnast,» soovitas üks agent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles