Islandi referendum võib edasi lükkuda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankrotistunud Islandi Landsbanki tütarpank IceSave tekitab Islandi ning Hollandi ja Suurbritannia vahel pingeid.
Pankrotistunud Islandi Landsbanki tütarpank IceSave tekitab Islandi ning Hollandi ja Suurbritannia vahel pingeid. Foto: SCANPIX

Islandi peaminister vihjas, et eelseisev referendum Suurbritannia ja Hollandi pangaklientide kahjumi tagasimaksmise üle võib edasi lükkuda.


«Ma ei välista, et referendum võib edasi lükkuda näiteks nädala võrra,» kommenteeris ülemaailmse finants- ja majanduskriisi tõttu raskustesse sattunud saareriigi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir AFP vahendusel ajakirjanikele.

Referendum 3,9 miljardi euro (60 miljardi krooni) hüvitamise üle peaks toimuma sel laupäeval. Kõigi eelduste kohaselt hääletavad islandlased tagasimakseplaani vastu, mistõttu piinlik olukord jätkub ja otsus võib riigi jätta ka rahvusvahelise finantsabita.

Rahvusvahelise Valuutafondi laenud on juba praegu peatatud. Küsimärgi alla on sattunud ka Islandi liitumine Euroopa Liiduga.

Islandi kõnelused Suurbritannia ja Hollandiga, kelle kodanikud kaotasid IceSave´i kokkuvarisemisel oma investeerinud, pole seni veel konkreetset tulemust toonud. «Me teeme oma parima, et jõuda järgmiste tundide ja päevade jooksul parema lahenduseni,» tõdes Sigurðardóttir, kes on lubanud valitsusjuhi kohalt tagasi astuda, kui islandlased otsutavad referendumil tekkinud võlga mitte tasuda.

Islandi rahandusministri Steingrímur Jóhann Sigfússoni sõnul on absurdne korraldada referendum, kui on võimalus, et Island saavutab Suurbritannia ja Hollandiga parema kokkuleppe.

Referendum korraldatakse kuna Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson keeldus jaanuaris alla kirjutamast õigusaktile, mille kohaselt Suurbritannia ja Hollandi valitsus omalt poolt kodanikele kompenseeritud summad Islandilt tagasi oleksid saanud.

Islandi Landsbanki tütarpank IceSave, mis pakkus 340 000 kliendile Suurbritannias ja Hollandis deposiidi teenust, läks ülemaailmse finantskriisi tõttu pankrotti 2008. aasta augustis. Briti ja Hollandi valitsus on kompenseerinud oma kodanikele enamiku kaotsiläinud rahast ning soovivad, et Island neile kulud hüvitaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles