EVEA: Äriseadustiku muudatused ettevõtjaid juurde ei too

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaas.
Marina Kaas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) hinnangul ei too justiitsministeeriumi pakutud osaühingu miinimumkapitali nõude muudatus ettevõtjaid juurde.


EVEA hinnangul ei muuda justiitsministeeriumi pakutud lahendus, kus kapitali rahalist ja mitterahalist sissemakset võib ajatada ning asendada võlanõudega osaniku vastu miinimumsummas 40 000 krooni sisuliselt midagi. EVEA president Marina Kaas märkis, et osaühingu miinimumkapitali nõue peaks olema nii madal, et igaüks suudaks ettevõtjaks hakata. «Kui 1 kroon või 1 Euro võib tunduda liiga vähe, siis 4 Eesti keskmist kuupalga, kas rahas või võlakohustusena, on selgelt liiga palju,» ütles Kaas.

Kaasi sõnul ei too justiitsministeeriumi pakutud muudatus meid lähemale Euroopa Komisjoni ideele luua 1-eurone piiratud vastutusega äriühing ning ei täida selgelt eesmärki motiveerida ettevõtlusega alustamiseks uusi sihtrühmi.

EVEA arvates ei ole 40 000-kroonine «tagatis» piisav võlausaldajate huvide tegelikuks kaitsmiseks võimaliku maksejõuetuse korral. Küll aga mõjub selline miinimumkapitali künnis pidurina eelnimetatud sihtrühmadele, kelle hulgast võiksid tulla uued väikeettevõtjad.

Kavandatava äriseadustiku muutmise eelnõu teise puudusena toob EVEA välja omanike poolt antud allutatud laenu küsimuse.

Eelnõus esitatud kujul, kus omaniku laen raskustes ettevõttele loetakse automaatselt sissemakseks osakapitali, pärsib regulatsioon EVEA hinnangul äriühingu osanike huvi anda äriühingule laenu. Uus regulatsioon võib mitteallutatud laenust teha ootamatult allutatud laenu, seda ka osaniku või kolmanda isiku tahte vastaselt. «Pakutav lahendus vähendaks osanike valmidust tulla appi oma raskustes ettevõtetele olukorras, kus teisi laenuandjaid leida on ilmselt võimatu. See omakorda suurendaks ettevõtete likvideerimiste arvu, kaoksid töökohad ja kättevõidetud turuosad,» märkis EVEA.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles