Pankuri lahkumispaketike: 73 miljonit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Ken Lewis, kes aastavahetusel Bank of Americast pensionile siirdus, sai pensionihüvitiste, aktsiate ja muude kompensatsioonide kujul teele kaasa üle 73 miljoni dollari.


USA suurima laenuandja 62-aastane endine tegevjuht oli varasemalt USA rahandusministeeriumi ametnikule Ken Feinbergile lubanud, et loobub 2009. aasta palgast.

Feinberg tegeleb juhtivpankurite palgafondide kärpimisega valitsuse abirahaga päästetud finantsasutustes. BofA maksis Lewisele, kelle Brian Moynihan jaanuaris välja vahetas, tulevaks aastaks investeerimisele kuuluvate käibeaktsiate kujul 4,5 miljonit dollarit, lisaks 11 miljonit dollarit edasilükatud tasude ning piiratud aktsiate näol.

Tema pensionihüvitiste hetkeväärtus on 56,2 miljonit dollarit. BofA ütles oma aastaaruandes, et kaks direktorit, nende hulgas nõukogu esimees Walter Massey, uuesti oma ametisse ei kandideeri. Panga pressiesindaja sõnul valib BofA oma nõukogule uue esimehe käesoleva aasta lõpupoole.

Lewisel on 10 miljoni dollari suurune kindlustuspoliis, mis pärast tema ja ta abikaasa surma pärijatele välja makstakse. Moynihanile, kes mullu BofA tarbija- ja väikeettevõtluslaenude osakonda juhatas, maksti palga ja aktsiatulu näol ligikaudu 6 miljonit dollarit.

Tema pensioni väärtus kasvas 475 220 dollari võrra. Goldman Sachsi juhatuse liige Tom Montag, kes liitus Merrill Lynchiga enne selle müüki Bank of Americale, pistis taskusse 29,9 miljonit dollarit - peamiselt piiratud aktsiate kujul, mis talle Merrilli saabumisel lubati. Montag jääb juhtima globaalpanganduse ja turgude osakonda.

BofA maksis riskijuhtimise osakonna juhatajale Greg Curlile, keda omal ajal Lewise mantlipärijaks peeti, mullu ligi 10 miljonit dollarit. Tema pensioni ja tulevikus maksmisele kuuluva töötasu kogusumma kosus aastaga 742 000 dollari võrra. Curl plaanib pensionile minekut märtsikuus. Panga finantsjuht Joe Price teenis 2009. aastal kokku 6,1 miljonit dollarit. Tema asus Moynihani asemel tarbijapanganduse divisjoni etteotsa.

Ken Feinberg rahandusministeeriumist kärpis Montagi aastapalka 100 000 tuhande dollari ja Price'i oma 300 000 dollari võrra. Aruandest võib lugeda ka seda, et pank ei maksa edaspidi enam kinni Montagi isikliku auto ja autojuhiga seotud kulutusi.

Ühtlasi sisaldub aruandes kaks omavahel konkureerivat ettepanekut anda aktsionäridele mittesiduv õigus pangajuhtide palga osas hääletuse teel arvamust avaldada. Ühe ettepaneku autor on juhtkond ise, teise käis välja üks New Yorgi investor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles