FBI arreteeris Madoffi abilise

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Bonventre 25.veebruaril New Yorgi föderaalkohtust lahkumas. Mees püüab fotograafide eemaletõrjumiseks kasutada nii advokaati kui vihmavarju.
Daniel Bonventre 25.veebruaril New Yorgi föderaalkohtust lahkumas. Mees püüab fotograafide eemaletõrjumiseks kasutada nii advokaati kui vihmavarju. Foto: Reuters / Scanpix

FBI agendid arreteerisid eile Bernard Madoffi väärtpaberifirma endise tegevjuhi, keda süüdistatakse aruannete võltsimises ning võimudele valetamises, et varjata aastakümnete pikkust petuskeemi.


63-aastane Daniel Bonventre on väidetavalt süüdi ka väärtpaberite võltsimises, vandenõus ning maksupettuses.

Kõigis kuues punktis süüdimõistmisel ootab meest kuni 77 aastat vangistust. Madoff ise kannab investoritele ligi 65 miljardit dollarit maksma läinud mahhinatsioonide eest 150 aastat vanglakaristust.

Bonventre töötas pikemat aega Madoffi turgudele suunatud ettevõtmiste juhina ega olnud otseselt seotud petturluseks püsti pandud investeerimis- ja nõustamisfirmaga. Väidetavalt oli just Bonventre see mees, Madoffi Ponzi skeemi 2005. ja 2006. aastal pinnal hoidis, kui investorite sularaha sealt ootamatult välja voolas.

USA finantsjärelevalve on omalt poolt algatanud tsiviilhagi, mis on rajatud kahtlustustele, et Bonventre klientide varasid tagatisena kasutades 145 miljoni dollari väärtuses laene võttis.

Prokuröride sõnul sai Bonventre petuskeemist ka ise oma arvele kantud tagasiulatuvate tehingute kaudu 1,8 miljonit dollarit kasu. Ühel juhul kanti tehing raamatupidamisse väidetavalt 12 aastat varasema kuupäevaga, et summale kohalduksid madalaimad maksumäärad.
Samuti süüdistatakse Bonventre'd võltsitud maksutagastus-taotluse esitamises.

Üsna peatselt pärast pangalaenu-episoodi võttis Bonventre oma kontolt Madoffi firmas kõik raha välja.

Kriminaalkaebuses on tema tunnistusena kirjas, et pealtnäha stabiilsed laekumised «ajasid teda iiveldama».
Finantsjärelevalve kaebuses seisab, et Bonventre ja tema töötajad tegid väärtpaberifirma raamatupidamise pearaamatusse ka võltssissekandeid, et näidata, nagu tootnuks ettevõte aastail 2001 ja 2008 kasumeid - mis aga polnud tõsi. Tegelikkuses siirdati investeerimisfirmast väärtpaberifirmasse selle toetamiseks 750 miljonit klientide raha.

Bonventre on juba kuues isik, kes skeemi tõttu kriminaalsüüdistuse saab. Tema advokaat Andrew Frisch keeldus olukorda kommenteerimast.

«Väidetavalt oli just Daniel Bonventre selle riukaliku raamatupidamissüsteemi autor, mille abil pettusele ehitatud investeerimisfirma tegelikku olemust aastaid ja aastaid varjati,» ütles USA prokurör Preet Bharara, kelle Manhattani büroo juhtumiga tegeleb.

Bonventre' arreteerimine viitab sellele, et prokuröride ja Madoffi käsilase Frank DiPascali vahel mullu sõlmitud «koostöölepe» on hakanud vilja kandma.

Kriminaalkaebuses viidatakse korduvalt DiPascali käest saadud usaldusväärsele informatsioonile. DiPascali ise tunnistas end süüdi 10 kriminaalkuriteos ning teeb lühema vangistuse lootuses uurijatega koostööd.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles