Alkoholitootjad saatsid töötajad sundpuhkusele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarema Vodka pudel.
Saarema Vodka pudel. Foto: Peeter Langovits

Kuna kange alkoholi müük on pärast aasta algul toimunud aktsiisitõusu drastiliselt langenud nii kauba ette varumise kui veebruaris aset leidnud hinnatõusu tõttu, on tootjad olnud sunnitud tootmist kokku tõmbama ja töötajaid sundpuhkusele saatma.


Liviko Juhatuse esimees Janek Kalvi ütles, et rääkis aktsiisitõusu negatiivsest mõjust tootmisele juba siis, kui seda alles kavandati ja nüüd on tagajärjed käes. Tellimusi on vähe ja tootmine langes seetõttu jaanuaris mullusega võrreldes üle 50 protsendi, detsembriga võrreldes aga koguni 80 protsenti.

Liviko on võtnud vastu otsuse saata töötajad 20 päevaks sundpuhkusele. «Oleme selle hajutanud kolme kuu peale, et inimesed võimalikult vähe kannataks,» lausus Kalvi. Kui pikaks tasuta puhkus lõplikult kujuneb, sõltub turu taastumisest, eriti aga ekspordi edukusest. Endiselt jätkavad tööd müügiosakond ja raamatupidamine, mis tellimuste vastuvõtmisega tegelevad.

Täna näiteks seisis tootmine Livikos täielikult. Selline lünklikkus muudab Kalvi hinnangul tootmise planeerimise keerukaks ja ka kallimaks, töötajate solgutamisest rääkimata.

Ka Altia Eesti juht Ivar Aus ütles, et on olnud sunnitud aasta algul osalist tööaega rakendama. Kuna Altia eksport moodustab toodangust pea poole, ei olnud ka vajadus sundpuhkuseks väga suur ja osa töötajaid võttis välja oma korralise puhkuse päevi.

«Müüki mõjutab hinnatõus pea alati, lisaks on näha salaturu elavnemise märke ning ka tarbimisharjumuste muutumist - premium-kategooria toodetele on hakatud eelistama analoogset toodet odavamast klassist,» selgitas Aus olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles