Rootsi kroon tõstis pead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi kroon tõusis eile pärast seda, kui avalikkuse ette jõudis keskpanga koosoleku oodatust karmisõnalisem ning peatset intressimäärade tõstmist kuulutav protokoll.


Nagu protokollist selgub, on Rootsi majanduse olukord keskpankurite arvates tänaseks juba tahkem. Sellest lähtuvalt väljendas keskpank valmisolekut pöörduda tagasi «normaalsema rahapoliitika» juurde varem, kui eelnevalt kavatseti. Intressimäärad jäeti esialgu oodatult 0,25 protsendi peale.

Keskpank teatas, et esimene intressimäära kergitamine leiab tõenäoliselt aset suvel või varasügisel. Varem oli tähtajaks pakutud detsembrit.

Kõik Riksbanki rahanduskomitee kuus liiget juhtisid tähelepanu kasvavale inflatsioonisurvele. Kaks neist mainisid täiendavalt, et kui majandusväljavaade jääks samaks või paraneks, pooldaksid nad intressimäära tõstmist juba juulikuus.

«Me oleme Rootsi majanduse suhtes jätkuvalt üsna optimistlikult meelestatud ning usume - nagu me ka juba mõnda aega oleme kinnitanud - et rahapoliitika karmistamise tsükkel käivitub kolmandas kvartalis,» ütles Kevin Daly Goldman Sachsist.

Brown Brother Harrimani analüütik Marc Chandler ütles, et Rootsi rahanduspoliitika normaliseerumise väljavaated mõjuvad kroonile kindlasti positiivselt. Samas hoiatas ta, et kuna kroon on veebruaris euro suhtes juba üle 3 protsendi tõusnud ning paiknes teisipäevase seisuga kõrgeimal tasemel alates 2008. aasta oktoobrist, siis tundub edasine kasv ebatõenäolisena.

«Lähemas perspektiivis võib kroon minu hinnangul pigem langema hakata,» ütles Chandler. «Risk on siin seotud peamiselt turupositsiooniga: kroonile on võetud väga palju pikaajalisi positsioone ning tagasikäigu riski ei tohi alahinnata.»

New Yorgi börsipäeva lõpupoole oli Rootsi kroon euro suhtes 0,4 protsenti üleval 9,7789 juures, dollari suhtes kerkis ta 0,5 protsenti ja oli 7,2309 tasemel.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles