Lähis-Ida - meediahiiglaste tõotatud maa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rupert Murdoch tütre Kathryni (vasakul) ja abikaasa Wendi Dengiga septembris New Yorgis.
Rupert Murdoch tütre Kathryni (vasakul) ja abikaasa Wendi Dengiga septembris New Yorgis. Foto: AP / Scanpix

Rupert Murdochi üleilmne meediaimpeerium News Corporation on sõlmimas lepingut ostmaks osalust Saudi miljardäri prints Alwaleed bin Talali ringhäälingu- ja muusikafirmas Rotana Media.


Kui käed lüüakse, saab News Corp printsi firmas 10-protsendilise osaluse ning optsiooni seda aja jooksul 20 protsendi peale kergitada. Ostusummat ilmselt ei avaldata.

Läbirääkimised puudutavad ka prints Alwaleedi huve Liibanoni ringhäälinguettevõttes LBC Sat.
Tegemist on News Corpi seni suurima investeeringuga Lähis-Itta, kuhu nüüd tunnevad tõmmet nii mitmedki USA ja Euroopa meediaettevõtted, kes koduturu loiduse tõttu haljamaid karjamaid otsivad. Lähis-Ida kasuks kõneleb sealne kiire SKT kasv, noor elanikkond ning küpsev reklaamiturg.

Ühtlasi süveneksid Murdochi perekonna suhted ühe nende tähtsaima aktsionäriga.

Nimelt omab prints Alwaleedi oma ettevõtte Kingdom Holdingsi kaudu 7 protsenti ehk 56 miljonit News Corpi B-klassi aktsiat ning on seega suurim osanik väljaspool Murdochi perekonda.

News Corpi juhatusse prints ei kuulu. Kummatigi pühitses ta möödunud kuul News Corpi Euroopa ja Aasia operatsioonide juhi James Murdochi oma isa järeltulijaks - kui aeg kätte jõuab.

«Kui Rupert ise teda ametisse ei nimeta, siis olen mina esimene, kes Jamesi oma isa Ruperti mantlipärijaks esitab. Hoidku Jumal, et talle midagi halba ei sünniks,» ütles prints USAs antud teleintervjuus Charlie Rose'ile.

Rotana näitab juba nüüd oma vabalt levitatava kanali kaudu News Corp Foxi saateid. Grupp omab erinevaid meediaettevõtteid, muuhulgas kuulub neile News Corpi Hulu ühisettevõtte mudelil baseeruv muusikavideote stiimingu keskkond ning mahukas Lähis-Ida muusika kogu.

Rotanasse investeerimist on kaalutud mõnda aega ning paljud olid juba möödunud sügisel selle uudise peale häälestatud. Üks lähedalseisev allikas nimetas tehingut «väikeseks, kuid sümboolseks».

Kingdom Holdingsi veebilehele riputatud avalduse kohaselt tehti investeerimisotsus pärast Murdochi ja prints Alwaleedi jaanuarikuist kohtumist New Yorgis, kus võimalik allianss News Corpiga jutuks olevat tulnud. News Corpi ja Rotana vahelist igapäevast asjaajamist hakkab tõenäoliselt aga haldama James Murdochi meeskond.
News Corp keeldus küsimust kommenteerimast.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles