EAS tõmbas omavalistuste toetamisele joone alla

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

22. juulil tegi EAS viimase rahastamisotsuse Euroopa Regionaalarengu Fondist kaasrahastatud kohaliku füüsilise elukeskkonna arendamise programmi raames, kokku toetati infrastruktuuri investeeringuid alates 2004 aastast 464,5 miljoni krooniga.


«Viimase projektina sai rahastamisotsuse Päikese lasteaia rekonstrueerimine Narvas summas 13,5 mln krooni,» ütles EASi elukeskkonna divisjoni direktor Kair Tammel.

«Sellega sai täies mahus kasutatud Euroopa struktuuritoetus kohaliku arengu seisukohast oluliste infrastruktuuriobjektide rajamiseks või rekonstrueerimiseks,» lisas Tammel.

Siseministeeriumi ja EASi koostöös rakendatud programmist said toetust taotleda omavalitsused, MTÜd ja sihtasutused kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste kava (KOIT-kava) alusel.

Kokku toetati ELi rahatusperioodi 2004-2006 vahenditest 117 projekti summas 464,5 miljonit krooni.

Toetusest 82 protsenti läks üldhariduskoolidele ja lasteaedadele; 11 protsenti katlamajade, küttevõrgustiku ja tänavavalgustuse parandamiseks; ülejäänu transpordiinfrastruktuuri ja töötute aktiviseerimiskeskuste arendamiseks.

Tänaseks on lõppenud enamik projektidest, ehitustööd on veel käimas kuuel objektil.

Uus rahastusperiood

ELi rahastusperioodil 2007-2013 on ette nähtud meede kohalike avalike teenuste arendamiseks, mida kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond 2,1 miljardi krooni ulatuses.

Meedet rakendatakse kogu Eesti territooriumil, välja arvatud Tallinna, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve, Narva, Saue ja Maardu linn ning Viimsi vald. Hindamise tulemusel valmivad igas maakonnas nimekirjad prioriteetsetest objektidest, mille alusel pannakse kokku KOIT-kava aastateks 2007-2010.

Selle on valitsus kinnitanud praegu 11 maakonna osas. Kava aastateks 2010-2013 koostatakse sarnaste põhimõtete alusel 2009. aastal.

Toetust võivad endiselt taotleda kohaliku omavalitsuse üksused, mittetulundusühendused ja sihtasutused investeeringuteks koolide ja lasteaedade, vaba aja ja spordiobjektide, päevakeskuste ja hooldekodude ning bussijaamade ja -peatuste rajamiseks või rekonstrueerimiseks. Soositud on investeeringud olemasoleva avaliku infrastruktuuri kasutuse mitmekesistamiseks ja ümberkohandamiseks. Toetuse miinimumsuurus 5 miljonit krooni projekti kohta ja hüvitatakse kuni 85% projekti maksumusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles