Aivar Rehe: pangad on oma õppetunnid kätte saanud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo Panga juht Aivar Rehe.
Sampo Panga juht Aivar Rehe. Foto: Peeter Langovits.

Sampo panga juhi Aivar Rehe sõnul näitab pangandussektor selgelt miinuseid ning rõõmu ei tunne ei laenuga hätta jäänud inimesed ega ka pangad.

Rehe rääkis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et eluaemelaenu andmine oli 2008. aasta suveks praktiliselt külmutatud ning ta tõrjus süüdistusi, nagu oleksid pangad õhutanud kodulaenuvõtjaid kinnisvarabuumi ajal veel teisigi laene juurde võtma.

Finantskriisi sügavust ei näinud Rehe sõnul keegi ette, ka pangad mitte.

Otsides lahendusi, kuidas aidata laenuga hätta jäänud inimesi, pakkusid võlanõustajad Sirje Rehkalt ning Terje Lääts välja kolm võimalikku varianti: «võtmed käest ja võlast vabaks», eraisiku pankroti välja kuulutamine või kohtumenetlus.

Riigikogu liikme (SDE) Eiki Nestori sõnul on kõiki neid variante arutatud ka uue eelnõu tegemisel, kuid otsusteni pole jõutud. Nestori hinnangul peaks riigil olema suuremad võimalused häda korral panga ja kliendi suhetesse sekkuda, kuid kui suur see õigus peaks olema, vajab alles selgitamist.

«See kõik on meie jaoks uus kogemus, me alles õpime sellest,» märkis ta.

Aivar Rehe hinnangul ei tohiks suunata hoiakuid eraisiku pankroti poole, kuna ühelt poolt tähendaks see väärtuste lõhkumist ning teiselt poolt on täitevmenetluse kulud väga kõrged. Eraisiku pankroti poole liikumise asemel võiks tema sõnul hoopis suurendada võlakaitset.

Investeerimispankur Veikko Maripuu leidis, et ka «võtmed käest» süsteemil on mitmeid ohte, kuna tegemist on kuluka protsessiga, mis kokkuvõttes võib viia selleni, et noored pered ei saa enam edaspidi laenu võtta, kuna omafinantseering tõuseks lakke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles