Nõudlus nafta järele kasvab veel 50 protsenti

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PetroChina tankla Pekingis.
PetroChina tankla Pekingis. Foto: AFP / Scanpix

Naftat eksportivate riikide kartelli OPECi hinnangul kasvab nõudlus nafta järele maailmas aastaks 2030 praegusega võrreldes 50 protsendi võrra.

2008. aasta maailmaturu ülevaates märkis OPEC, et piisavate naftareservide ja uute meetodite abil maardlate kasutamisel suudavad tootjad nõudlust ka rahuldada, vahendab Äripäev BBC kirjutatut.

Kartell süüdistas praegustes kõrgetes naftahindades nõrka USA dollarit. Kriitikute hinnangul on hinnatõusus süüdi OPEC ise, sest keeldub tootmisvõimsusi tõstmast.

OPECi hinnangul on aastatepikkune periood, mil nafta hind oli madal, viinud selleni, et sektor on alafinantseeritud, mistõttu ei suudeta ka kasvavat nõudlust rahuldada. Nõudluse taga on liidu sõnul arenevad turud, nt Hiina.

Pärast aruande avalikustamist ütles OPECi peasekretär Abdullah al-Badri, et OPEC pumpab praegu enam kui piisavalt naftat.

Samas seisis raportis, et 2012. aastaks võib nõudlus nafta järele langeda 31 miljonile barrelile päevas ehk praegusest madalamale tasemele, kuna Euroopa ja USA püüavad oma sõltuvust naftast vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles