Rahvaliit: lumekoristusel peab saama kasutada sooduskütust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus Viljandimaal Halliste külas.
Lumekoristus Viljandimaal Halliste külas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna esitas Riigikogu Rahvaliidu fraktsioon menetlemiseks vedelkütuse erimärgistamise seadust muutva eelnõu, mille järgi lubatakse talvistel teehooldustöödel kasutada ka erimärgistusega kütust tarbivaid põllumajandusmasinaid.


Praegune seadus ei luba talvistel teehooldustöödel kasutada erimärgistatud kütust kasutavaid põllumajandusmasinaid. Rahvaliidu hinnangul ei ole kohalike teede lumest puhastamine tavaline kasumit taotlev majandustegevus, vaid hädaolukorrast tingitud vajadus, et tagada ligipääs elukohtadesse.

«Maal pole mõtet soetada eritehnikat, et puhastada teid lumest. Spetsiaalse tehnika hankimine on kallis nii talunikele kui ka kohalikele omavalitsustele. Enamuses valdades ja külades juba kasutatakse kohalike põllumajandustootjate käsutuses olevaid traktoreid ja sahkasid lume koristamiseks,» selgitas Rahvaliidu fraktsiooni liige Jaanus Marrandi.

Tema sõnul oleks mõistlik lubada ka neis masinates kasutada erimärgistatud vedelkütust. Esiteks on traktori paagis eri tööde jaoks kütuse vahetamine ebaotstarbekas, teiseks on maal elavad inimesed niigi hädas raskete lumeoludega ja ebamõistlik on neilt veel kõrge kütuseaktsiisi tasumist nõuda.

«Kütuseaktsiisi korjatakse ju teede korrashoiuks, kuid külavahetee lahtilükkaja käest seda küll mõtet koorida pole,» sõnas Marrandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles