Jaanuaris osteti kallimat kinnisvara

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Foto: Toomas Huik.

Pindi Kinnisvara statistika kohaselt tõusis Harjumaa hoonestatud elamumaa tehinguhind jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 47 protsenti. Suur kasv pole tingitud aga aina tõusvatest kinnisvarahindadest vaid sellest, et osteti kalleimaid maju.

«Sisuline hinnatõus puudub, kuid tugevalt on muutunud tehingustruktuur- üha enam julgetakse soetada taas kallimaid eramuid,» toonitas Pindi juhatuse liige Peep Sooman.

Ka hoonestamata elumaa tehinguhind tõusis jaanuaris detsembriga võrreldes ning seda lausa 192,2 protsendi võrra ning nendegi puhul oli tegemist kallimate kinnistute eelistamisega.

Sooman märkis, et talv on kinnisvaraturul olnud alati tasane aeg, kuid jaanuaris oli siiski märgata huvi ja päringute kasvu. Suurt lootust, et huvi ka tehinguteks vormitakse, Sooman aga ei avaldanud. «Otsutamine on turuosalistele siiski väga vaevarikas protsess ning praegune huvi võib tehingutega realiseeruda alles kevadel,» sõnas ta.

Tallinna korterite hinnad tõusid detsembris 4,5 protsendi võrra (13 013 kr/m²). Tehingute arv langes võrreldes detsembriga 489 tehingult 344 tehingule. «Samas ei ole konkreetsete objektide väärtus tõusma hakanud- tõusu annab eelkõige muutunud tehingustruktuur,» märkis Sooman.

Pindi Indeks tõusis jaanuaris 3,1 protsenti, andes linnade tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 10 706,6 krooni ruutmeetri kohta. Detsembris oli antud suurus korrigeeritud andmetel 10 389,6 kr/m². Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks langenud kokku 51 protsenti. Võrreldes madalaima punktiga juulis 2009. aastal (9 766,4 kr/m²) on Pindi Indeks siiski 9,6 protsendi võrra kõrgemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles