Külm jaanuar tegi kinnisvaraostjatele ootamatu kingituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmaga tuleb rohkem kütta.
Külmaga tuleb rohkem kütta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavune külm jaanuarikuu tegi ootamatu kingituse kinnisvaraostjatele- tänu pea maksimumvõimsusel huugavatele küttekehadele saab täpse ülevaate, kui suureks võivad kommunaalkulud sellel pinnal osutuda, kirjutab Pindi Kinnisvara vanemmaakler Helena Mandel Postimehe kinnisvara erilehes Kodu ja Kinnisvara.


Soojal talvel või küttevabal perioodil eluaseme soetamine või üürimine jätab alati õhku küsimuse, kui suureks võivad kulud kommunaalteenustele kasvada ning milline on üleüldse soetatava kinnisvara soojapidavus.


Kokkuhoiurežiimil tegutsevate perede jaoks on kommunaalkulude suurus üha päevakajalisem teema. Langevate palkade ja Euribori langusest tingitud madalamate laenukuumaksete taustal moodustavad pidevalt kerkivad kulud proportsionaalselt üha suurema osa leibkonna sissetulekutest.


Sama aktuaalne on see ka üürnikele, kes üldlevinud tava kohaselt peavad lisaks üürisummale tasuma kommunaalkulud.

Arved tõstavad kulusid
Tihtipeale on uue kodu omanikud saanud talvel negatiivse kogemuse, kui selgub, et vara müüja ilus jutt madalatest kuludest vaid jutuks jäigi.
Arusaadavatel põhjustel ei hoia varaomanikud suveni oma talviseid küttearveid alles. Küll aga on turul sadu varaomanikke, kes tegelikult on kõrgetest kuludest küll teadlikud, kuid salgavad need teadlikult maha, et potentsiaalset ostjat mitte eemale peletada.
Vabast tahtest tellivad ühistutelt kunagiste arvete kordustrükke vaid need varaomanikud, kes on madalates kuludes veendunud.
Ülejäänud teatavad ostjale lakooniliselt, et arved on ammu prügikasti lennanud. Paraku ei käi ka kinnisvarasoetaja ise väga palju omanikule peale, teadmata, et arveid on võimalik kätte saada ka tagantjärele.
Nii võibki tekkida olukord, kus pere soetab endale kinnisvara teadmises, et suveperioodil tuhandekrooniste kommunaalkuludega korteris on talvine maksimaalne arve 2000 krooni, tegelikkuses kujuneb see aga poole võrra kallimaks.

Kontrolli käega katsudes
Külm ilm annab ka märkimisväärse eelise ehituskvaliteedi hindamiseks. Kui tavapäraselt on külmasildade tuvastamiseks vaja tellida kalli tehnikaga ehitusspetsialist, siis praegu piisab sõna otseses mõttes käega nurkade-aknaservade katsumisest.
Niivõrd suurte temperatuurivahede korral on väiksemgi õhuliikumine kergelt tunnetatav. Ühelt poolt primitiivne, teisalt aga kindel tehnika annab tugeva läbirääkimispositsiooni kas või hinna kauplemisel, eriti juhul, kui külma puhub sisse strateegiliste kohtade läheduses- lastevoodi või kodutehnika kõrvalt.
Sellistes kohtades tuleb külmavead igal juhul kiirelt parandada, ka siis, kui leke ei põhjusta märkimisväärset lisaküttekulu.

Veidral kombel ei hooli paljud kinnisvaraostjad dokumentide kontrollimisest ning usaldavad müüja antud suulist infot.
Igal juhul soovitame ostjal arvete ajalugu alati kontrollida, kuid tänavuse ülikülma jaanuari valguses oleks selle tegemata jätmine suisa vastutustundetus oma rahakoti suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles