Maainimesed tõenäoliselt linlastest odavamat internetti ei saa

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste suurt huvi tasuta arvuti- ja internetikoolituste vastu näitavad koolitused «Ole kaasas!», kus on osalenud üle 40 000 inimese.
Inimeste suurt huvi tasuta arvuti- ja internetikoolituste vastu näitavad koolitused «Ole kaasas!», kus on osalenud üle 40 000 inimese. Foto: Liis Treimann

Postimehe arvamusküljel esmaspäeval välja käidud idee, et maapiirkondade elanikele võiks internetiühendus maksta vähem kui linlastele, pole sideoperaatorite arvates realistlik.


Majandusministeeriumi riigi infosüsteemide osakonna juhi Margus Püüa sõnul maksavad maaelanikud praegu püsiühenduse eest keskmiselt rohkem kui linlased. Samuti on mõnes maapiirkonnas probleeme andmeedastuskiirusega. Püüa avaldas lootust, et EstWini (Eesti katmine ülikiire lairibaühendusega – toim) baasvõrgu väljaehitamisega luuakse eeldused soodsamatele hindadele.



Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan aga ei usu eriti hinnakujundusse, kus maaelanikele pakutakse internetiühendust linlastest soodsamalt. «Kiire internetiühendus aitab paljusid asju kodust lahkumata korda ajada, kuid ühistranspordi, postiteenuste ja muid probleeme see ei lahenda ning internetiühenduse soodustusega muude teenuste vajakajäämisi ei korva.»



Reiljani hinnangul  on üsna raske ette kujutada olukorda, kus teenusepakkujad kujundaksid oma hinnakirja, lähtudes mingi piirkonna transpordiprobleemidest. «Arvestades asjaolu, et teenusepakkujatele jääb maapiirkondades internetiühenduse pakkumine jätkuvalt suhteliselt kulukaks, on sedasorti hinnakujundused vähetõenäolised,» tõdes Reiljan.



Elisa Eesti juht Sami Seppänen märkis, et mobiilsidevaldkonnas on juba selle loomisest peale toetatud maapiirkondasid linnade arvel, sest lõviosa käibest annavad linnad, kuid kõige kallim on võrku rajada maale.



Tele2 kinnitusel on nemad läinud seda teed, et eristatakse hinda, mitte inimesi. «Kui maainimene on hinnatundlikum, siis saab ta valida endale sobivaima toote olemasolevate pakettide hulgast,» ütles Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov.



Sihtasutuse Vaata Maailma juhi Ain Järve hinnangul on aga maainimestele odavama interneti pakkumine pigem regionaalpoliitiline küsimus.



«EstWini projekt võimaldab ka maainimestel kiirele internetile ligi saada. Samas ei sätesta EstWin veel hinnapoliitikat,» tõdes Järv. Küll võib tema sõnul internetiühendust käsitleda tänapäeval juba inimese põhiõigusena, mistõttu peaks kaaluma ka soodustusi ja dotatsioone.



Sama meelt on Kalev Reiljan. «Kui kohalikel omavalitsustel on sisuliste arendustegevuste ja teiste toetuste kõrval soov ja võimalus ka internetiühenduse maksumust doteerida, siis miks mitte,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles