Hinnalangus jõuab USAs tanklatesse

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Mobili tanklast Andoveris eelmisel kolmapäeval, 16. juulil.
Pilt Mobili tanklast Andoveris eelmisel kolmapäeval, 16. juulil. Foto: SCANPIX SWEDEN.

Eelmise nädala 12-protsendiline toornafta hinna langus vähendas bensiini ja diislikütuse hinda USA tanklates umbes ühe protsendi võrra.


Energiainfot koguv USA föderaalne amet (EIA) teatas, et sealne tarbija saab tanklast kütuse kätte mõnevõrra odavamalt kui eelmisel nädalal. Galloni bensiini eest küsiti 4,06 dollarit, vahendab Reuters.

USA gallonis on täpselt 3,785411784 liitrit. Eilset Eesti Panga päevakurssi arvestades maksis keskmises USA iseteeninduslikus tanklas bensiiniliiter 10,56 krooni.

Hind on siiski 1,11 dollarit galloni ehk praeguse kursi järgi 2,9 Eesti krooni liitri eest kõrgem kui aasta tagasi.

Toornafta barreli (42 USA gallonit ehk 158,9873 liitrit) hind on eelmise nädala algusega võrreldes langenud 16 dollarit ehk umbes 12 protsenti.

Iga dollariline langus toornafta barreli hinnas toob EIA hinnangul kaasa 2,4-sendise languse bensiini galloni hinnas. Kui toornafta hind püsib 130 dollari piirimail, peaks lähematel nädalatel hinnad tanklates veelgi langema .

Samas ei pruugi naftast bensiini tootvad rafineerijad kogu hinnalangust tarbijateni tuua ning võivad suuremaid kasumeid püüda.

Kõige kallim on bensiin USA läänerannikul ja Los Angeleses. Inglite linnas maksab gallon bensiini ligi 4,5 dollarit.

Keskmine diislikütuse galloni hind langes 4,6 sendi võrra madalamale eelmise nädala rekordhinnast, mis oli 4,72 dollarit.

Kell 9.11 Eesti aja järgi oli toornafta barreli hind New Yorgi toorainebörsil (NYMEX) registreeritud tehingu järgi 130,5 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles