Tootmine kosub jõudsalt kogu maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotid Hannoveris Volkswageni tehases Porsche Panamera kallal töötamas. 
Vastavalt eile avaldatud raportitele võttis toomine jaanuaris hoogu kogu maailmas.
Robotid Hannoveris Volkswageni tehases Porsche Panamera kallal töötamas. Vastavalt eile avaldatud raportitele võttis toomine jaanuaris hoogu kogu maailmas. Foto: AFP / Scanpix

Vastavalt eile avaldatud raportitele võttis tootmistegevus jaanuaris kõikjal tugevasti tuurid üles ning andis lootust maailmamajanduse kiireks taastumiseks.


USA tarnejuhtimise instituudi ISM indeks, mis on tööstusaktiivsuse peamine näitaja, tõusis 54,9 juurest 58,4 peale, mis on parim tase alates 2004. aasta augustist ning ületas tunduvalt analüütikute ootusi.

Seejuures tõusid kõik indeksi kolm võtmekomponenti: tootmine, tööhõive ja uute tellimuste arv. Seetõttu julgeski ISMi raporti autor Norbert Ore väita, et tootmissektor näitab tugevaid taastumise märke.

USA trööstivatele tulemustele olid ka Aasias ja Euroopa eelnenud tugevad märguanded, et tootjad on kasvava nõudluse tõttu gaasipedaalile vajutanud.

Hiina teatas rekordilistest jaanuarikuistest tööstustulemustest, märgatavalt tõusid ka India, Lõuna-Korea ja Taiwani ostujuhtide indeksid.

India HSBC PMI tõusis detsembrikuise 55,6 pealt jaanuaris 57,7 juurde, mis on kõrgeim näitaja alates 2008. aasta augustist.

Eurotsooni tootmissektori ostujuhtide indeks tõusis möödunud kuuga 52,4 protsendini, 2009. aasta lõpus oli see näitaja 51,6.

Tööstussektori üleüldist kasvu täheldavad uuringu läbiviijad statistikafirmast Markit juba neljandat kuud järjest.
Tööstuskasvu esirinnas olid regiooni tervemad majandused, eriti Prantsusmaa, kus tootmise tõus saavutas praktiliselt aastakümne kiirusrekordi.

Hästi läks ka Saksamaal ja Itaalial, samuti aga Suurbritannial, kus nõrgenenud naelsterling tootmistegevuse jaanuaris 15 aasta kõrgeimale tasemele tõsta aitas.

USA viimased ISMi andmed räägivad selget keelt, et majanduse tervis on taastumas.

Sealne valitsus ütles reedel, et tootmine tõusis neljandas kvartalis ootamatult kiiresti - aastapõhises arvestuses 5,7 protsendi võrra. Põhjustena nimetati ärikulutuste kasvu ja kaubavarude kärpimise tempo märgatavat aeglustumist.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles