Ligi: kodulaenu intressivabastuse küsimuses on läbirääkimisruumi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Peeter Langovits

Valitsusse kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar lubas blokeerida edaspidi kõik maksutõusule viivad ettepanekud, reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on kodulaenu intressivabastuse kaotamise osas läbirääkimisteks ruumi.


Ligi ütles BNS-ile Laari erakonna suurkogul tehtud sõnavõttu kommenteerides, et ettepanek nõuab loomulikult poliitilist kokkulepet ja neid ei sõlmita kongresside kõnetoolides. «Kui Mart Laari sõnu sisuliselt tõlgendada, on kokkulepperuumi,» lisas Ligi.

«Seda enam, et äsja oleme valitsuses heaks kiitnud konvergentsiprogrammi, kus karmid numbrid tõestavad paratamatust puudujääki vähendada, mitte maksta korraga tagasi laene, suurendada kulusid ja alandada makse,» rääkis Ligi.

Rahandusministri sõnul on valitsusel kavas ka maksukoormat alandavaid meetmeid majanduse stimuleerimiseks, kuid peaküsimus on puudujääk ja rahajagamise otstarbekus ja kaalutletus.

Ta selgitas, et tegu ei ole «laenuhädaliselt» raha ära võtmisega, vaid järkjärgulise soodustusest loobumisega, mis esimestel aastatel puudutab väheseid laenanuid.
«Tegelikke eluasemelaenuga hädas olijaid on vaid mõni tuhat ja ühekordne toetus ei lahenda nende maksevõimetust. Tõeliselt saab toetusega aidata neid, kes ei saa laenu, ei jõua seda maksta ka selle soodustusega või ei oma ka tulu, millest intresse maha arvestada,» rääkis Ligi ja lisas, et sadu miljoned maksta justkui kõige jõukamate toimetulekutoetuseks ei ole aus maksumaksja suhtes.
Algselt pidi rahandusministeerium eluasemelaenu võtnute maksusoodustuse kaotamise eelnõu koostama jaanuari keskpaigaks, seni pole see kooskõlastusringile jõudnud. Varasema info kohaselt on Ligi idee kehtestada uus kord selle aasta keskel.

Laar ütles pühapäeval erakonna suurkogul, et IRL pole mingil tingimusel nõus maksusoodustuse kaotamisega kodulaenu võtnud peredele. «Selle sammu astumiseks on halvemat aega raskem välja mõtelda. Selline ettepanek tõstaks ligi 160 000 koduomanikest pere maksukoormust, see tähendab ligi poolte Eesti perede maksukoormust. IRL pole sellega mingil juhul nõus,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles