Ansip: võrreldes eelmise kriisiga saame töötuid paremini aidata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Peaminister Andrus Ansip leidis, et võrreldes kümne aasta taguse majanduskriisiga, suudab Eesti oma töötuid märksa tõhusamalt toetada.

«2000. aasta alul oli Eestis 97 500 töötut, kellele toona suutis riik maksta 400 krooni töötu abiraha kuus,» meenutas peaminister Vikerraadio saates «Reporteritund».

«Nüüd saavad majandustsükli tõttu töö kaotanud inimesed töötukassast keskmiselt 4500 krooni kuus,» sõnas Ansip.

Ta lisas, et ümberõppe võimalused praegu ei kannata mingit võrdlust kümne aasta tagusega. «Oleme küllalt hästi valmistunud.»

Peaministri sõnul ei saa nõustuda arvamusega, nagu suurendaksid kärped vaid töötute hulka. «Konservatiivsest rahapoliitikast on eesti tööinimene ainult võitnud. Kui me poleks defitsiiti hoidnud allpool 3 protsendi määra, oleks raharessurss Eesti ettevõtjaile tulnud kätte märksa kallimalt. Makromajanduslikult on kärped aidanud töötust ikkagi madalamal hoida.»

Kuigi majandus näitab Euroopas juba elanvemise märke, suureneb töötus iga kuuga rohkem peaministri selgitusel seetõttu, et tööpuudus ongi majanduskasvuga nihkes.

«Tööpuudus jätkab kasvamist ajalise nihkega, mis võib olla 0,5-1,5-aastane, kuigi muu majandus ja tootmismahud on juba tõusule pööranud,» selgitas Ansip. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles