Vene võimud hakkavad monolinnade elanikke ümber asustama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AvtoVAZi tööliste meeleavaldus massilise koondamise vastu 2009. aasta oktoobris.
AvtoVAZi tööliste meeleavaldus massilise koondamise vastu 2009. aasta oktoobris. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa võimud töötasid välja programmi monolinnade elanike ümberkolimise kohta teistesse linnadesse, kirjutab ajaleht

Vedomosti

.


Esimestena võivad seda kasutada riigi suurima monolinna Togliatti elanikud, kelle elu sõltub üksnes autotööstuse AvtoVAZ käekäigust.

Vedomosti andmetel pakutakse AvtoVAZi nn üleliigsetele töölistele välja võimalus asuda elama Leningradi oblastisse Tihvini linna ja hakata tööle vaguniehitustehases. Kui projekt osutub edukaks, siis hakatakse seda kasutama ka teiste monolinnade puhul.

Tihvini puhul käib jutt IST Grupi uuest tehasest, mis pakub tööd 3500 inimesele. Tehas hakkab tööle enne selle aasta lõppu. Sissesõitnud tööliste jaoks ehitatakse juba ka elamuid.

Ümberkolimisprogrammi autoriks on hüpoteek- ja eluasemelaenude restruktureerimise agentuur (ARIŽK). Sel aastal võib monolinnas ära kolida 450-500 perekonda ja selleks on nähtud ette 400-500 miljonit rubla.

Ametnike väitel on eluaseme hind Togliattis kõrgem kui Tihvinis, mistõttu sissesõitnuilt hüpoteeki tõenäoliselt ei nõuta.

Väljaande andmetel käib ümberasumine järgmise skeemi järgi: võõrtööline saab uues kodulinnas ühiselamukoha, seejärel asub ta tööle ja pärast seda hakkab otsima uut elamispinda.

Seejärel hindab ARIŽK ära tema vana korteri ja selle tagatisel antakse inimesele kaheks aastaks soodsa intressimääraga laenu. Pärast raha saamist ostab migranttööline omale elamispinna uude elukohta ja vana korteri võib ta kahe aasta jooksul näiteks maha müüa.

Varem teatati, et AvtoVAZ kavatseb viib riigieelarvest finantseeritavatesse tütarettevõtetesse üle 12 000 töölist. Töötajad arvatakse välja autotööstuse personali hulgast. Vene meedia kirjutas jaanuari keskel, et tütarettevõtetes nõustus töötama vaid mõni tuhat inimest.

Vene valitsus pani eelmisel aasta pingeritta 27 suurimat abi vajavat monolinna. Esikolmiku moodustasid Togliatti, Baikalsk ja Pikalevo.

ARIŽKi andmetel on Venemaal üle 350 monolinna, neist 17 on kriitilises olukorras. Monolinnades elab kokku 16 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles