Roubini ennustas Davosis eurotsooni lagunemist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Davosi majandusfoorumi logo
Davosi majandusfoorumi logo Foto: Reuters / Scanpix

New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini pole oma sõnul olnud kunagi varem nii pessimistlik Euroopa rahaliidu tuleviku pärast kui nüüd, mil Kreeka ja Hispaania majandused võitlevad probleemidega.


«Aja möödudes, mitte kohe aasta ega kahe pärast, võime me näha rahaliidu lagunemist,» rääkis Roubini

Bloombergile

Davosi majandusfoorumil antud intervjuus. «See on suurenev risk.»

Finantskriisi õige prognoosimisega kuulsaks saanud Roubinit teevad murelikuks erinevused Euroopa keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet seisukohtade vahel, kuna keskpankuri sõnul on «absurne arvata, et 16 maad ühendav euroregioon võiks killustuda».

Roubini tõi oma ennustusele euroregiooni lõhenemisest põhjuseks selle, et keskus on tugev ja ääremaad nõrgad ning lõpuks peab mõni liikmesriikidest rahaliidust lahkuma.

Spetsialisti sõnul ähvardab nõrku majandusi, nagu on näiteks Kreeka ja Hispaania, nõrgenev konkurentsivõime ja eelarve tasakaalust väljaminek. Euroregiooni kuulumine tähendab seda, et eksporti ei saa elavdada devalveerimisega.



Kreeka eelarve puudujääk ületas eelmisel aastal Euroopa Liidu kehtestatud 3 protsendi piiri neljakordselt.

Kreekast suurem oht ähvardab Euroopa Liitu Roubini ennustuse järgi aga Hispaaniast, kus tööpuudus on kõrge ja kohalikud pangad nõrgad.

Hispaania on euroregiooni suuruselt neljas majandus. «Kui Kreeka vajub põhja, siis on see euroregiooni jaoks probleem. Kui aga Hispaania laostub, siis on tegemist katastroofiga,» rääkis Roubini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles