Justiitsministeerium tahtis lõhkuda 15 aastat ehitatud süsteemi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Rein Langi juhitav justiitsministeerium käis hiljuti välja plaani eraldada äri- ja kinnistusregister kohtusüsteemist, mis Juhan Partsi juhitava majandusministeeriumi hinnangul eriti halb idee oli.


Justiitsministeerium plaanis hiljaaegu eraldada kohturegistrid nagu äriregister ning kinnistusraamat, kohtuhaldusreformi kavas kohtusüsteemist.

Eelnõu saatis ministeerium ka majandusministeeriumisse kooskõlastada, kust aga loodetud vastust ei tulnud.

«Senist registrisüsteemi on üles ehitatud ca 15a, sealhulgas on korduvalt täpsustatud ja ühtlustatud seaduse regulatsioone, välja koolitatud pädev ametnikkond, arendatud infotehnoloogiat jne. Võib öelda, et süsteem toimib kui mitte laitmatult, siis suuremate puudusteta,» vastas majandusminister Parts kolleeg Rein Langile.

«Näeme eelnõus olulist ohtu registripidamise sõltumatusele. Seadusega võetaks seni asja personaalselt lahendavatelt kohtunikuabidelt asja lahendamine anonüümse Keskuse kanda, seega väheneb konkreetsete ametnike tähendus ja roll...» põhjendab minister.

Vastuses kirjutatakse, et kuna justiitsministeeriumi prioriteediks on olnud viimastel aastatel registrimenetluses üksnes kiirus, kannab ka eelnõu «pitserit», et see ongi peamine, mis menetluses on oluline. «Samas eriti nt kinnistusraamatumenetluses «rumalate» otsuste tegemine nt vildakate õiguste sissekandmisega võib anda «tagasilöögi» aastate pärast, kui hagimenetluses või täitemenetluses ei suudeta seda realiseerida.»

Pärast Partsi karmi kirja otsustas Langi juhitav justiitsministeerium muudatustest loobuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles