Ämmaemandad on nördinud kallinevate mähkmete pärast

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mähkmed lähevad aprillist kallimaks.
Mähkmed lähevad aprillist kallimaks. Foto: Lauri Kulpsoo

Ämmaemandate ühing saatis ministeeriumidele kirja, milles avaldab nördimust valitsuse otsuse vastu tõsta mähkmete käibemaksu.


MTÜ Eesti Ämmaemandate Ühingu teatel on nad mures ja väljendavad kahetsust, et Vabariigi Valitsus otsustas eemaldada lastemähkmed soodsama käibemaksumääraga kaupade nimekirjast. Alates aprillist tõuseb mähkmete käibemaks üheksalt protsendilt kahekümneni.

«On äärmiselt kahetsusväärne, et otsus on langetatud väikeste lastega perede kahjuks majanduslikult niigi raskel ajal. Mähkmete ja naiste hügieenitoodete käibemaksu tõstmine võib küll riigikassale tähendada 40 lisamiljonit, kuid on selgelt küüniline poliitiline otsus,» seisab kirjas.

Pöördumisele alla kirjutanud ühingu president Siiri Põllumaa märgib kirjas, et kergekäeliselt laste toetamisest loobumine tundub paradoksaalne, samas kui demograafilised probleemid Eestis on endiselt tõsised. Samal ajal kasutatakse teistes Euroopa riikides madalat maksumäära perepoliitika edendamiseks - näiteks Suurbritannias ja Iirimaal on lastele mõeldud toodetele kehtestatud 0-protsendiline käibemaksumäär, Luksemburgis on see kolm protsenti.

«Imikumähkmetele kehtestatud soodsam käibemaksumäär on seni olnud peredele otseseks abiks esmaste hügieenikaupade ostmisel. Kuna iive on Eestis jätkuvalt negatiivne, peaks Eesti valitsus probleemi lahendamiseks kasutusele võtma kõik sobivad meetmed.»

Siiri Põllumaa ütles Postimees.ee'le, et kuna otsus käibemaksu tõusmiseks on juba vastu võetud, siis olukorra muutusele nad enam ei looda. «See kiri oli tähelepanu juhtimine nendele meetmetele, mida riigikassa täitmiseks kasutatakse,» sõnas ta.

MTÜ Eesti Ämmaemandate Ühing on üle-eestiline ämmaemandusalal tegutsevaid juriidilisi ja füüsilisi isikuid ühendav ametiühing, kuhu kuulub 210 ämmaemandat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles