Abielu kasvatab meeste sissetulekuid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu.
Abielu. Foto: AFP / Scanpix

Tahate rikkaks saada? Võtke naine. Pew Research Centeri uuringu andmetel kasvasid abielus meeste sissetulekud viimase neljakümne aastaga 60 protsenti, samas kui veendunud poissmehed pidid leppima 16-protsendilise kasvuga.


Ajakiri Time kirjutab, et Pew Research Centeri uuring analüüsis keskmise USA mehe sissetulekute kasvu alates 1970.aastast ning arvestas seejuures ka inflatsiooni.

Ühe abielu- ning poissmeeste sissetulekute erinevuse põhjusena tuuakse välja asjaolu, et üha enam abielluvad mehed heal majanduslikul järjel olevate naistega. Kui 1970.aastal teenis vaid 4 protsenti 30-44 aastastest meestest oma naisest vähem, siis 2007.aastal oli selliste õnneseente osakaal juba 22 protsenti.

Uuringu tulemustes tuleb muidugi tähele panna, et 2007. aastal oli finantskriis alles algamas.
Lisaks ilmnes, et madalama haridustaseme ning eeldatavasti seetõttu ka madalama sissetulekuga ameeriklaste abiellumine vähenes ning lahutused seevastu olid tõusuteel.

Nagu ka uuringu läbiviijad tõdesid, suurenesid kõige rohkem abielus kõrgema haridusega meeste sissetulekud.
Kõige hullemini läks aga kesk- või lõpetamata keskharidusega poissmeestel: nende sissetulekud on võrreldes 1970. aastaga inflatsiooni arvestades isegi vähenenud.

New Yorgi ülikooli sotsioloogiaprofessori Dalton Conley sõnul on kujunenud tendentsil ka teine pool: nimelt suurendavad kõrgemate sissetulekutega meeste ja naiste omavahelised abielud ühiskonnas sotsiaalset ebavõrdsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles