Õhus on innukat isetegemist

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige huvitavama värvilahendusega kodu: 10 000-kroonine preemia Caparolilt anti Mari Kärmele ja Priit Roosmäele Keilas.
Kõige huvitavama värvilahendusega kodu: 10 000-kroonine preemia Caparolilt anti Mari Kärmele ja Priit Roosmäele Keilas. Foto: Kodukiri

Nagu näitab äsja lõppenud kauni kodu konkurss, ärgitas masu kodukujundajaid otsima nutikaid lahendusi.


Kerge kartuse kiuste läks juba 13. korda toimunud kauni kodu konkurss igati korda, nendib Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula. «Kui me möödunud kevadel, mil iga päev tõi juurde hirmutavaid teateid, kahtlesime korraldajatega, kas raskel ajal, kui tööl tuleb oma eksistentsi eest võidelda, üldse tegeldakse kodu ja kodu kaunistamisega, siis tegelikult juhtus hoopis vastupidine ehk paljud pühendusid oma kodule. Isetegemine on hoogustunud ja nõnda võib läinut nimetada pesastumise või pesa punumise aastaks,» ütleb Pajula.



Nagu konkurss näitas, püütakse kodu kaunistada sellega, mis käepärast, palju asju hangitakse soodusmüükidelt või tehakse ise õmmeldes-kleepides-toksides-saagides. Jälle on hinnas esivanemate teada-tuntud nipid. «Inimesed tahavad luua turvalist paika. Oma kätega tehes kodustad ümbruse ja muudad selle hingele armsaks,» mainib Pajula.



Osalejaid oli igast maakonnast, finaali jõudis 18 kodu. «Preemiakodusid  iseloomustab ainulaadne õhustik,» ütleb peatoimetaja ja lisab, et tunnustust väärivad kõik, kes oma häid ideid avalikkusele esitlesid. Paljud osalejad ei otsigi niivõrd preemiat, vaid on uhked ja tunnevad heameelt, et said valmis nii armsa kodu.



Pajula sõnul üllatas teda inimeste kiire kohanemine oludega ja julge pealehakkamine. Kui jõukamatel aegadel mindi kergemat teed ja osteti valgustid, tekstiilid vms poest, siis nüüd on näha, kui innukalt teevad inimesed paljusid asju ise.



Näiteks lasi üks noormees tuttaval uhke voodiotsa lihtsalt seinale maalida. Noor pere, kelle vana pliiti ei saanud enam taastada, tegi selle lammutamise asemel praeahju kuivainete kapi. Muidu väga luksuslikku elamisse olid padjakatted õmmeldud kardinasalongist allahindluse ajal ostetud kangajääkidest. Kuna tavaliselt on ihaldatavad valgustid kallid, siis nüüd disainivad paljud neid ise: ühes kodus olid tsinkpangedest tehtud lambid ja tsinkvannist õhupuhasti, teises jälle lakke seotud trobikond pirne.



Nagu näha, paneb rahapuudus ideed lendama, nendib Pajula, keda rõõmustas ka rahvusmustrite levik kodudes. Rahvariidekangast on väga palju näha diivanitel või kapiuste asemel. Minnakse ajas tagasi ja otsitakse turvalisust minevikust, nüüd vajatakse häid kodumaiseid asju.



Huvitav suundumus on ka noormeeste kasvav huvi kodukujunduse vastu, nad loovad jõuliselt mehelikke ja ratsionaalselt kujundatud interjööre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles