Maailmapank: majandus lakub haavu veel aastaid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal).
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal). Foto: AFP / Scanpix.

Kuigi Maailmapank kergitas tänavuse globaalse majanduskasvu ootuse 2,7 protsendini, tõdeb pank, et maailmamajandus jääb finantskriisist saadud haavu lakkuma veel aastateks ning selle aasta kasv võib osutuda oodatust kesisemaks.


Tänavuse kasvu pidurdumise peamise põhjusena nimetas pank valitsuste turgutusmeetmete vähenemist ja kadumist, vahendas AP.

Maailmapanga prognoosi kohaselt kasvab maailmamajandus tänavu 2,7 protsenti ning 2011. aastal 3,2 protsenti. Mullune majanduslangus oli usutavasti 2,2 protsenti.

«Alates selle aasta teisest poolest on tulevikuväljavaadete prognoos ebakindel,» seisab raportis.

«Kahjuks ei saa me oodata, et majandus praegusest pikast ja valulikust kriisist üleöö kosuks, sest majanduste ja töökohtade taastumine võtab aastaid,» tõdes Maailmapanga peaanalüütik Justin Lin.

Kuigi kriisi kõige hullem aeg on möödas, jätkub krooniline nõrkus ning tuleviku arengutes sõltub palju seniste stimulatsioonipakettide lõpetamise õigest ajastusest ning rahapoliitika kohandumisest. Kui sellega midagi valesti läheb, võib maailmamajandus järgmisel aastal taas langusesse minna.

Maailmapank näeb USA majanduskasvuks sel aastal 2,5 protsenti ja järgmisel 2,7 protsenti. Euroopa majandused taastuvad panga prognooside kohaselt kehvemini ning selle aasta kasvuks oodatakse vaid ühte protsenti.
Senini üleilmse kasvu mootoriks olnud Hiina majandus, mis eelmise aasta viimases kvartalis kasvas 10,7 protsenti, peaks nii sel kui tuleval aastal kasvama 9 protsenti. Eelmise aasta kokkuvõttes kosus Hiina majandus 8,7 protsenti.

Arenevatelt riikidelt eeldatakse suuremaid kasvunumbreid: tänavu peaks see ulatuma 5,2 protsendini, kuid kasvu pidurdab raha ning investeeringute nappus.

Rikaste riikide kasv jääb tagasihoidlikuks, sest haprad finantsturud ja kesine eratarbimine piiravad töökohtade loomist ja investeeringuid. Raport prognoosib arenenud riikide majandustele selleks aastaks 1,8-protsendilist kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles