Gordon Brown toetab üleilmse pangandusmaksu ideed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: AP / Scanpix

Briti peaminister Gordon Brown tõstis eile omakorda üles globaalse pangandusmaksu teema, mis tema nägemuses kujutaks endast pikemas perspektiivis võimalust panna pangad maksma selle kaudse garantii eest, mida maksumaksjad nende ärile pakuvad.


Browni valitsus andis selgelt mõista, et Obama pangamaksu kopeerimise kavatsust neil pole. Viimast peavad nemad tagasivaates sooritatud liigutuseks, et USA maksumaksjatele riskantsete varade kindlustamise tõttu osaks saanud kulutused korvata.

Samas oli pangandusmaksu idee - kas siis finantstehingute pealt või kindlustuse korras - üks neist neljast mõttest, mille Brown mullu sügisel G20 tippkohtumisel välja käis.
Brown ütles pärast kohtumist ELi presidendi Herman Van Rompuy'ga, et Rahvusvaheline Valuutafond esitab aprillis detailse ülevaate võimalustest, kuidas globaalne pangandussüsteem turvalisemaks muuta.

«Ameeriklaste ettepanek tuleb nüüd samuti IMFis arutlusele,» sõnas Brown valitsuse pressikonverentsil.
Van Rompuy ütles, et tema kavatseb uurida Rootsi ettepanekut finantsasutuste ülikasumi maksu kehtestamisest, mille nood enne Euroopa rahandusministrite kohtumist õhku viskasid.

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles: «Ma arvan, et seda ideed toetavad päris mitmed mu kolleegid. Me muudkui muretsesime Euroopa konkurentsivõime pärast, kuid kui seda juba USAs tehakse, siis me küll enam muretsema ei pea.»

«Me ei saa nõustuda olukorraga, kus pankurid pidevalt oma arved maksmata jätavad.»

Brown ja Van Rompuy arutasid võimalusi, kuidas Euroopas rohkem töökohti luua ja majanduskasvu kiirendada. Samuti tuli jutuks, mida EL Haiiti kriisi osas teha saaks.
Briti peaminister kordas ettevõtlusministri Peter Mandelsoni sõnu, et Euroopa riigiabi reeglid tuleks üle vaadata, et võimaldada tehnoloogiaettevõtete mastaapsemat toetamist ning Euroopa Investeerimispanga täiendavaid dotatsioone.

Brown ütles ka seda, et kui Doha läbirääkimised peaksid läbi kukkuma või lõpmatuseni venima, tuleks ELil sõlmida kahepoolseid vabakaubandusleppeid, alustades näiteks Lõuna-Koreast.

Van Rompuy toetas Euroopa liidrite igaaastase majandus-tippkohtumise ideed, kuid rõhutas, et tema nägemuses ei oleks tegemist niivõrd tippkohtumiste, vaid lihtsalt kokkusaamistega «neli, viis või kuus korda aastas».
Endine Belgia peaminister Van Rompuy on kutsunud esimese majandus-tippkohtumise kokku 11. veebruariks, eesmärgiga uurida võimalusi tagada Euroopa majandusele pikemas perspektiivis vähemalt 2-protsendiline kasvutempo.

«Seda on meil tarvis oma elustandardi säilitamiseks, samuti maailma teiste regioonidega sammu pidamiseks,» ütles ta.

See, et Van Rompuy Tony Blairi asemel Euroopa Liidu presidendiks valiti, pahandas sügavalt Briti välisministrit David Milibandi. Viimase sõnul vajanuks Euroopa liidrit, kes välisriikide pealinnades liikluse seisma paneks.

Vaikse loomuga Van Rompuy' väikesel konvoil õnnestus tõesti Whitehallis buss nr. 11 korraks kinni pidada. Seejärel istus ELi president aga kannatlikult liiklusummikus ja ootas Parlamendi väljakul viksilt rohelist foorituld.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles