Euroliit peab toiduainete hinnakujundust rohkem suunama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

Euroopa Liit peab leidma vahendeid, mille abil vältida toiduainete hindade kujundamisel üksikute osapoolte ebaproportsionaalselt suuri kasumimarginaale.

Eesti hinnangul tuleb sellesse protsessi kaasata peale  põllumajandusvoliniku ka teisi Euroopa Komisjoni volinikke, vahendas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja.

Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrid arutasid toiduainete tarneahelaga ja hinnakujundusega seotud probleeme oma tänasel nõukogu istungil.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on räägitud kaua sellest, et  toiduainetele rakendatavaid kasumimarginaale on vaja kuidagi reguleerida.

«Senikaua, kui sellega tegelevad vaid põllumajandusministrid ja -volinik, ei muutu selles vallas midagi, sest tegelikud hoovad on teiste Euroopa Komisjoni volinike käes,» rääkis Seeder.

Seetõttu esines Seeder tänasel põllumajandusministrite nõukogul ka vastava ettepanekuga.

«Kindlasti tuleks kaasata näiteks konkurentsivolinik ja talle probleemi olemust põhjalikult selgitada,» märkis Seeder. «Mitmes vallas on turureeglite olemasolu vajalikkust ju mõistetud.»

Euroopa Komisjon on oma kõrgetasemelise piima ekspertgrupi vahendusel antud teemaga viimastel kuudel põhjalikult tegelenud. Erinevate analüüside põhjal võib väita, et kõige väiksemat tulu saab toiduahelas põllumees,  mistõttu on tootjate positsiooniga toiduainete tarneahelas vaja kindlasti tegeleda.

Lisaks toidukaupade hinnakujundamisele arutati ministrite kohtumisel ka Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliiduga seonduvat, mis on kõige valusamalt tabanud ELi ja sealhulgas ka Eesti seakasvatajaid.

Tolliliidu raames tõsteti elussigadele kehtestatud tollimaksu viielt protsendilt 40-le. EL püüab selles osas siiski positiivsemat lahendust leida, aga kuna tolliliidu liikmed ei ole Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmed, võib
põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boeli sõnul lahendus tulla vaid läbirääkimiste teel.

Samuti käsitleti mitmete liikmesriikide taotlusi riigiabi erisuste kehtestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles