Pandipakendi süsteemi muutmine ei leidnud toetust

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Riigikogu keskkonnakomisjon ei toetanud pandipakendi süsteemi vabatahtlikuks muutmist.


Riigikogu keskkonnakomisjon arutas täna Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni algatatud pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõule esitatud muudatusettepanekuid.

Samas otsustas komisjon mitte toetada Toomas Tõniste ja Erki Noole muudatusettepanekut, millega liitumine pandipakendisüsteemiga muutuks vabatahtlikuks.

Komisjoni esimees Mart Jüssi ütles, et pandipakendi süsteemi vabatahtlikuks muutmise vastu hääletas kaheksa komisjoni liiget, selle poolt aga kaks liiget.

«Seni on komisjon käsitlenud rohkem pandipakendisüsteemi majanduslikke aspekte, kuid täna oli arutluse all eelkõige pakendiringlusega seotud keskkonnamõjud.

Majanduslike aspektidest kõneldes, tootja ja kaupmehe poolt vaadates, on viidatud pandipakendisüsteemi põhjendamatule kulukusele ja ebaefektiivsusele, kuid ühiskonnas on minu arvates kõlama jäänud seisukoht, et puhast keskkonda odavalt ei saagi.

Seda näivad kinnitavad ka avaliku arvamuse uuringud, kus küsitletuist valdav enamik toetab pandipakendisüsteemi,» ütles Jüssi.

Tema sõnul toetas komisjon samas neid ettepanekuid, mis olid esitatud Eestimaa Roheliste fraktsiooni poolt ning mis olid seotud sellega, et ühelgi pakendiettevõttel poleks turul valdavat mõju.

Jüssi lisas, et kui pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõu läheb edasi lugemisele riigikogu suurde saali, on ka seal võimalik uuesti hääletusele panna pandipakendi süsteemi vabatahtlikuks muutmine.

«Kuid eks keskkonnakomisjoni otsus annab vihje ka suure saali toetusele või mittetoetusele,» lisas Jüssi.

Tänasel keskkonnakomisjoni istungil osalesid ka Säästva Eesti Instituudi programmijuht Harri Moora ja keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

Moora tõdes pandipakendisüsteemi keskkonnaaspektidele viidates, et valdav enamus loodusesse sattunud pakendeist on olnu just joogipakendid, mis satuvad sinna autoaknast väljavisatuna.

Tema hinnangul tagab praegune pandipakendisüsteem efektiivselt pandipakendisüsteemi kuuluva plast- ja pudeltaara kokkukogemise.

Ka on selle süsteemi poolt kogutav tooraine oluliselt kvaliteetsem kui konteineris kogutud jäätmed, tagades selle taaskasutuse.

Muudatuse ühe autori Erki Noole kinnitusel on praegune pandipakendisüsteem võrreldes konteinerkogumisega aga kallis ja ebaefektiivne ning peaks muutuma vabatahtlikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles