50 ministrit: toidunõudlus kasvab hüppeliselt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Ligi 50 riigi põllumajandusministrid allkirjastasid eile Berliinis ühisavalduse selle kohta, kuidas kliimamuutusi võimalikult vähe mõjutades tagada toiduga kindlustatus ka tulevikus, kui maailma rahvastik ja nõudlus toidu järgi oluliselt kasvavad.


Teadlaste hinnangul suureneb aastaks 2050 maailma rahvastik üheksa miljardi inimeseni ning nõudlus toidukaupade järgi kasvab tänasega võrreldes ligi 70 protsenti.

Lahendusi selleks otsiti Berliinis maailma suurima toidu- ja põllumajandusmessi Grüne Woche ajal peetud 2. Berliini põllumajandusministrite tippkohtumisel.

Ühisavalduses tõdetakse, et suurim väljakutse on kasvatada toidu tootmisel kasutatavaid pingu nii, et see ei kasvataks samal ajal kasvuhoonegaaside emissiooni.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul tähendab see eelkõige märgatavat teadusarengut, et põllumaad saaks harida jätkusuutlikult ja efektiivsemalt.

Muuhulgas peetakse ühisavalduses möödapääsmatuks, et toiduga kindlustamist peavad arenenud riigid toetama, sest tegemist on kogu inimkonna huvides oleva fundamentaalse eesmärgiga.

Ministrite tippkohtumisega samaaegselt toimunud rahvusvahelisel majandusfoorumil «Piiratud ressursid ja kliimamuutused - ebastabiilse tuleviku korraldamine» tõdeti samuti, et toiduga kindlustamine tulevikus seisab suuresti teadusarenduse taga.

Ekspertide hinnangul tegeletakse täna maailmas toiduvallas saagikuse suurendamise ja efektiivsema majandamisega teaduslikul tasemel liiga vähe, kuid see on ainus võimalus, kuidas hüppeliselt kasvavat nõudlust rahuldada.

Ülioluline on nende hinnnangul ka teadusarengu ja teadmiste viimine arengumaadesse, kus sellest on kõige suurem puudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles