Saksamaal võidi avastada laiaulatuslik kartellilepe

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saksamaa kartelliamet ja politsei otsisid sel nädalal läbi mitme suure ja mainekga jaemüügiketi kontorid, kahtlusega, et viimased leppisid kokku kohvi, loomatoidu ja suhkrutoodete hinna alammääras.


56 kartelliametnikku ja 62 politseinikku käisid sel nädalal sellistes suurtes Saksamaa jaemüügikettide kontorites nagu Edeka, Rewe ja Lidl, hügieeni- ja apteegitarvete firmas Rossmann ning loomatoidumüüja juures Fressnapf, kirjutab Der Spiegel.

Ametnikud kahtlustavad, et kokku 24 firmat sõlmisid omavahel kartellileppe, mille kohaselt pandi paika suhkrutoodete, kohvi ja loomatoidu hindade alampiirid. Kui kahtlus tõeks osutub, tähendab see seda, et miljonid saksa tarbijad on siiani mainitud kaupade eest liiga palju maksnud.

Spiegeli kohaselt ei tulnud läbiotsimine täieliku üllatusena, kuna 2009. aasta lõpus tegi kartelliamet mainekatele kohvitootjatele Tschibo, Melitta ja Dallmeyr 160 miljoni euro suuruse trahvi. Süüdistuse kohaselt olid firmad alates 2000. aastast kokku leppinud millal ja kui palju nad oma toodete hindu tõstavad. Üks selle juhtumi osaline oli ka USA kontsern Kraft Foods.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles