Reformierakond tõmbas elektrituruseadusele pidurit

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reformierakonna parlamendiliikmed üllatasid eile valitsuspartnerit ja oponente, kui hääletasid maha elektrituruseaduse muudatuste kiire vastuvõtmise. Vastuhääletamise põhjused on teadmata, aga mängus on miljardid kroonid.


Elektrituruseaduse muudatused toovad Eestisse Põhjala elektribörsi Nord Pool, keelates aprillist suurettevõtteil osta elektrit suletud turu reguleeritud hinnaga. Viimasega ostavad elektrit praegu nii eraisikud kui ka firmad.



Aga seadusemuudatuste pakis oli ka veel mitu muud sätet, mis seadustavad erinevate toetuste maksmise elektritootjaile. Kõige suuremat peavalu teeb ärimeestele juba mullu suvest Eesti Energia Narva elektrijaamadele makstav toetus hakkpuidu ajamise eest põlevkivikateldesse. See on kergitanud tublisti puidu hinda.



Teine suurem probleem on plaan maksta uutele põlevkivi elektrijaamadele riigi poolt toetust kuni 1,2 miljardit krooni aastas 20 aasta jooksul. Lisaks on õhus erinevad toetused taastuvelektritootjaile. Raha, mida seadusepakett ümber jagab, on väga palju.



Reformierakonna parlamendiliige Rain Rosimannus oli üks neist, kes üllatuslikult toetas Keskerakonna, sotside ja roheliste vastuseisu seadusemuudatustele. Esialgu pidi seadusepaki teine lugemine olema eile ja kolmas juba täna.



«Mingitest meie esitatavatest uutest muudatusettepanekutest ei ole esialgu põhjust rääkida,» lausus Rosimannus. «Kuna tegu on miljarditesse kroonidesse küündivate toetussummade otsustamisega, soovis riigikogu enamus lisaaega veendumaks, et kõik on põhjalikult läbi kaalutud.»



«Arvestades asjaolu, et eelnõu jõudis riigikogu täiskogu ette esimest korda alles mullu 25. novembril, on niisugune asjade käik täiesti loomulik,» lisas Rosimannus.



Temaga ühtemoodi hääletanud Silver Meikar (Reformierakond) lausus: fraktsioon otsustas eelnevalt, et iga saadik võib hääletada südametunnistuse järgi. Nii leidis ka Meikar, et tema südametunnistus käskis elektrituru muudatustele pidurit tõmmata.



Eelnõu vastuvõtmist vedanud majanduskomisjoni juht Urmas Klaas lausus, et ei tea, mida saadikud eelnõu arutamist katkestades taotlevad.



Majandusminister Juhan Parts (IRL) oli aga eelnõu vastuvõtmisega venitamise pärast väga häiritud.



«Elektrituru avamine ühendab meid Põhjamaadega. Kui tahame olla avatud, kuid samas idast sõltumatu riik, peame oma turu avama ka teistele riikidele,» sõnas Parts.



Asjatundjad viitavad, et Nord Pooliga ühinemine toob Eestile kaasa elektri suure hinnatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles