Eesti Energia: turgu avamata riskime elektridefitsiidiga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp.
Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp. Foto: Liis Treimann.

Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp kirjutab ettevõtte blogis, et elektriturgu avamata riskib Eesti peatse elektridefitsiidi tekkimisega.


«Kuna Riigikogu on hetkel menetlemas elektrituru seaduse muudatusi, mis avaksid väiksema osa Eesti elektriturust vabale konkurentsile on juba kuuldunud seisukohti, et Eesti turu avamine tuleks hinnakõikumiste tõttu Põhjala turul edasi lükata,» kirjutab Andres Tropp blogis.



Selle põhjenduseks tuuakse, et aega aruteludeks olevat olnud liiga vähe ja küllap on aja jooksul võimalik paremaid lahendusi välja töötada.



«Arvestades seda, et tegemist on tegelikult juba habemega probleemiga, mida seni pole regioonipõhiselt efektiivselt lahendada suudetud, ma Eesti-spetsiifilistesse lahendustesse ei usu.



Turgu avamata riskib Eesti peatse elektridefitsiidi tekkimisega, sest üheltpoolt ei võimalda tänane Eesti reguleeritud turu hind uutesse tootmisvõimsustesse investeerida.



Teisalt aga kaotaks me ka võimaluse vajaduse korral elektrit Põhjamaadest importida, sest suletud turuga jätkamise korral ei ole soomlased valmis investeerima Estlink2 merekaablisse,» märkis Tropp.



Tema sõnul jääb jääb üle võimalus osta kogu vajaminev elekter sisse ka Venemaalt, kuid nagu Leedu vabaturu üürike kogemus näitab, pole odavat elektrit ka Venemaalt oodata.



Samas kaasneks impordiga Venemaalt oluline poliitiline ja julgeolekualane risk.



Seega on keskmiste elektrihindade tõus ja hindade suures vahemikus kõikumine pigem möödapääsmatud ja seda olenemata sellest, kas me enda turu avame või mitte.



«Arvestades Eesti väiksust on varustuskindluse tagamise ja elektrituru efektiivistamise lahendused mõistlik töötada välja regioonipõhiselt, sest rahvuslikud lahendused kipuvad pikemas perspektiivis tarbija jaoks veelgi kallimaks osutuma,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles