Island üritab rahvahääletusest pääseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir parlamendi ees esinemas.
Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir parlamendi ees esinemas. Foto: AP / Scanpix

Islandi valitsus üritab leida viisi, kuidas lahendada Suurbritannia ja Hollandiga värskelt lõkkele löönud pangatüli ilma rahvahääletuseta, mis riigi poliitiliselt kõikuma võiks lüüa.


Islandi ametiisikud ja valitsusliikmed otsivad meeleheitlikult kompromisslahendusi, et vältida referendumit Suurbritanniale ja Hollandile IceSave'i internetipangas kaotsiläinud 3,9 miljardi euro tagasimaksmise üle.

Nii valitsus kui opositsiooniparteid on põhimõtteliselt ühel meelel, et referendumit oleks parem vältida. Kuna riigi majanduslik olukord on niivõrd keeruline, oleks poliitilised rahutused viimane asi, mida nad vajaksid.

Samas ei olnud eile ühtegi selget märki selle kohta, et Suurbritannia või Hollandi valitsus asja taas arutama sooviksid hakata. Ühtlasi puudub Islandil igasugune üksmeel selles suhtes, mismoodi potentsiaalsed kompromissid välja võiksid näha.

Finantsministeerium ütles, et valitsus toetab jätkuvalt 6. märtsiks määratud referendumit. Samas andsid ametiisikud selgesti mõista, et Island on valmis kinni haarama mistahes võimalusest rahvahääletust vältida, kui Suurbritannia ja Holland vaid soostuksid läbirääkimistelaua taha tagasi pöörduma.

«Me üritame lähima paari päeva jooksul neid võimalusi tõsiselt uurida,» ütles finantsministeerium.

Nad lisasid, et Reykjavik on avatud ka võimaluse suhtes tuua mängu rahvusvaheline vahendaja. Islandi meedias on spekuleeritud, et üks potentsiaalne kandidaat võiks näiteks olla endine Saksa välisminister Joschka Fischer.

Referendum asetaks valitsuse ebamugavasse olukorda, kus neil tuleks kaitsta Suurbritannia ja Hollandiga mullu sõlmitud tagasimakse kokkulepet, mis avalikkuse silmis on oma olemuselt ebaõiglane.

Kompromiss võiks teenida ka Suurbritannia ja Hollandi huve, sest kui tehing referendumil maha hääletatakse, läheb viimaste valitsustel raskeks tagasi saada raha, mille nad ise oma kahju kannatanud kodanikele juba kompenseerinud on.

Referendumi osas on juba korraldatud kolm arvamusküsitlust. Neist kaks osutavad sellele, et tehing on määratud läbikukkumisele. See võib aga analüütikute sõnul tuua kaasa Islandi valitsuse tagasiastumise.

Briti rahandusministeeriumi ametnikud möönsid, et London peab Reykjavikiga antud küsimuses jätkuvalt ühendust, kuid kinnitasid, et mingisugust läbimurret hetkel küll paistmas ei ole.

Hollandi rahandusministeeriumist öeldi, et neile teadaolevalt ei ole Island läbirääkimiste taasalustamiseks ühtegi sammu astunud ning Holland ootab lihtsalt rahvahääletuse tulemusi.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles